Nultarief btw op groente en fruit niet snel geregeld

De invoering van een nultarief voor de btw op groenten en fruit kan niet voor komende zomer worden geregeld. Dat laat staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten aan de Tweede Kamer.

Nultarief+btw+op+groente+en+fruit+niet+snel+geregeld
© Thierry Schut

Van Ooijen reageert op Kamervragen van GroenLinks en de PvdD. Die partijen vroegen de staatssecretaris de btw-verlaging al voor 1 juli te regelen. De partijen willen vaart maken, aangezien steeds meer huishoudens moeite hebben rond te komen door de recente prijsstijgingen. In het coalitieakkoord is een nultarief voor groenten en fruit opgenomen. Het kabinet is momenteel bezig deze afspraak uit te werken, meldt van Ooijen, maar dat is een complex proces.


'Ieder onderscheid roept namelijk onvermijdelijk de vraag op waar de grens precies ligt. Dat geldt ook als het onderscheid zou worden aangebracht op basis van het criterium 'onbewerkt'. Ook dit woord dient een specifieke invulling en afbakening te krijgen die werkbaar is voor ondernemers en de Belastingdienst', aldus de staatssecretaris.


Wel of niet bewerkt

Van Ooijen verwijst naar broccoli en appels die soms gewassen, verpakt, gesneden en/of geschild worden. Deze producten hebben dan in zekere zin 'bewerking' ondergaan. Bij dergelijke afbakeningsvragen is het fiscale neutraliteitsbeginsel van belang.

Dat beginsel verzet zich ertegen dat, vanuit het oogpunt van de consument, soortgelijke goederen voor de btw ongelijk worden behandeld. Een plan van aanpak over hoe het nultarief wel kan worden ingevoerd, wordt voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd, zegt Van Ooijen toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer