Unie van Waterschappen: effecten droogte steeds zichtbaarder

De effecten van een zeer droog voorjaar worden steeds zichtbaarder, melden Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen. In diverse gebieden wordt extra water vastgehouden en worden waterpeilen verhoogd. Onttrekkingsverboden voor grond- en oppervlaktewater zijn in Zuid-Nederland van kracht.

Unie+van+Waterschappen%3A+effecten+droogte+steeds+zichtbaarder
© Van Assendelft

Het neerslagtekort in Nederland is hoog en zal de komende periode verder toenemen, geeft de Unie van Waterschappen aan. Het KNMI verwacht de komende twee weken weinig neerslag en de temperaturen gaan omhoog. De Rijn en de Maas hebben een lage afvoer.

Mogelijk komt de afvoer van de Rijn eind deze week onder de 1.400 kuub per seconde bij Lobith. Toch is er nu nog voldoende water beschikbaar om in de watervraag te voorzien. De vooruitzichten zijn dat de droogte aanhoudt en de rivierafvoer van de Rijn blijft dalen.


Maatregelen

Grondwaterstanden zijn vooral in het zuiden van het land laag. Waterschappen en Rijkswaterstaat nemen maatregelen om water vast te houden. Het peil van het IJsselmeer en Markermeer wordt gestuurd op NAP -0,15 meter in
plaats van NAP-0,20 meter. Hiermee is de zoetwatervoorraad met circa 100 miljoen kuub water vergroot.


Bij waterschap Brabantse Delta zijn daarnaast ook al verschillende lokale onttrekkingsverboden ingesteld om de grondwaterstanden niet nog harder te laten zakken. Veel waterschappen hebben hun peilen opgezet en zorgen zo in deze droge tijden nog voor voldoende water. Ook hebben waterschappen als De Dommel extra stuwtjes geplaatst om het water beter vast te houden.


Droge toplaag

De droogte zorgt vooral voor een droge toplaag van de bodem. Dat heeft ook invloed op sommige dijken. Wetterskip Fryslân heeft daarom de dijken in haar gebied al geïnspecteerd op bijvoorbeeld scheurvorming. Ook zijn er lokaal al enkele waterkwaliteitsproblemen.

Zo kampt het Zeeuwse waterschap Scheldestromen met beginnende verzilting. Bij Wetterskip Fryslân, het hoogheemraadschap van Delfland en waterschap Rijn en IJssel is de eerste blauwalg geconstateerd. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft een scherm geplaatst in de Geer om zoutwater uit de Kromme Mijdrecht terug te dringen, zodat zoetwater kan worden ingelaten bij de Vinkeveense Plassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer