ZLTO: nog twee weken droogte kan oogst voor de rest van het jaar verpesten

Als het binnen twee weken in delen van het land niet flink gaat regenen, kunnen de oogsten voor een heel jaar mislukken. Volgens boerenbelangenvereniging ZLTO lopen akker- en tuinbouwteelten gevaar in de zuidoostelijke gebieden die niet kunstmatig kunnen worden beregend. Dat zou het aanbod beschikbare groenten en bijvoorbeeld aardappelen verminderen, waardoor de prijzen in de supermarkt omhoogschieten.

ZLTO%3A+nog+twee+weken+droogte+kan+oogst+voor+de+rest+van+het+jaar+verpesten
© Burt Sytsma Photography

Met name in Noord-Brabant en het noorden en midden van Limburg zijn problemen door de droogte. In sommige gebieden in Brabant mag niet worden beregend met oppervlaktewater, waardoor een deel van de boeren hun gewassen geen water kunnen geven.

Anderen hebben niet voldoende capaciteit om te beregenen of hebben daar geen vergunning voor. Dat water is hoe dan ook binnen twee weken nodig, anders dreigen volgens ZLTO-water- en bodemspecialist Johan Elshof de oogsten van de meest kwetsbare gewassen op vooral zandgronden te mislukken.


Gras groeit minder goed

Ook gras heeft nu water nodig om ergere schade te beperken. Het voorjaar levert doorgaans het beste gras op, maar door het watertekort groeit het minder goed. Dit leidt tot minder voedsel voor vee, wat dan ergens anders vandaan moet komen. Maar volgens Elshof is het in heel Noordwest-Europa droog en moet daarom voer, zoals mais, van verder weg worden aangevoerd. 'Dat leidt tot grote prijsstijgingen en al die extra transportbewegingen wilden we juist verminderen.' Ook kost het beregenen van graslanden, waar dat nog mag, boeren veel extra geld.

Die kosten kunnen de ondernemers vaak niet doorberekenen, omdat ze doorgaans langlopende contracten hebben met supermarkten of andere klanten. Elshof: 'Dan kunnen ze problemen krijgen om rond te komen. Dat boeren hun kosten doorberekenen, zal nauwelijks gebeuren.'

Toch kunnen de prijzen in de supermarkten stijgen als het beschikbare aantal groenten vermindert door mislukte oogsten. De prijs van groenten ligt al hoger door duurder brandstof en stijgende energiekosten.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer