116 meldingen ontoereikende dierzorg in 2021

Bij Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren kwamen vorig jaar 116 meldingen binnen van situaties waarin de dierzorg niet op orde was. Iets meer dan in 2020, toen 104 meldingen binnenkwamen en minder dan de 129 meldingen uit 2019.

116+meldingen+ontoereikende+dierzorg+in+2021
© Twan Wiermans

Daarnaast kwamen ook 58 adviesvragen binnen van erfbetreders en burgers die hun zorg uiten over een veehouder. Het aantal adviesvragen en meldingen stijgt en voorzitter Jeannette van de Ven van Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren is daar positief over.

'Dat lijkt misschien een vreemde conclusie, maar die betekent dat het Vertrouwensloket steeds beter gevonden wordt', licht ze toe. Welzijnsissues hebben vaak meerdere oorzaken. Zij noemt psychische nood en/of financiële problemen. Het Vertrouwensloket ziet over alle diersectoren dat de meldingen in 2021 ernstiger zijn. Met name het laatste kwartaal kwamen meer meldingen binnen. 'Een duidelijke verklaring daarvoor is er niet.'


Rundvee koploper

Ruim de helft van de meldingen (54 procent) gaat over rundvee. Met name het aantal meldingen over melkveebedrijven is gestegen. Als verklaring noemt Van de Ven dat melkveehouders steeds vaker niet de financiële middelen hebben om noodzakelijke aanpassingen en investeringen te doen die nodig zijn. 'Vaak is er sprake van onmacht.'

Het aantal meldingen over paarden is in 2021 gestegen tot een kwart van het totaal. De meeste daarvan gingen over paarden gehouden bij een pension. Vanuit de varkenshouderij en pluimveehouderij ontvangt het Vertrouwensloket relatief weinig meldingen. Van de binnengekomen meldingen is 14 procent eerder gemeld. Het Vertrouwensloket ziet daarin een positieve trend: dat percentage neemt de laatste jaren iets af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer