Timmermans hekelt verzet tegen boer-tot-bordstrategie

Eurocommissaris Frans Timmermans hekelt de hernieuwde poging van sommige Europarlementariërs om de Green Deal, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de boer-tot-bordstrategie uit te stellen. Dat willen ze bereiken vanwege de oorlog in Oekraïne.

Timmermans+hekelt+verzet+tegen+boer%2Dtot%2Dbordstrategie
© Europese Unie

Dat maakte de Nederlandse Eurocommissaris donderdag duidelijk in de maandelijkse vergadering van de Envi-milieucommissie van het Europees Parlement.?'Degenen die al vanaf het begin de boer-tot-bordstrategie niet leuk vonden, gebruiken de oorlog nu als voorwendsel om terug te keren naar hun oude posities. Ze proberen deze strategie opnieuw te stoppen.'

Het voltallig Europees Parlement behandelt volgende week een voorstel van de Agri-landbouwcommissie om de uitbreiding van de biologische landbouw niet verplichtend op te leggen. Ook de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca en LTO hebben bij Europese en Nederlandse instanties aangedrongen op versoepeling van de Europese milieuregels binnen de landbouw. Dat doen ze naar aanleiding van de ontstane druk op de wereldvoedselvoorziening.

Marktmechanisme

Timmermans uitte donderdagmiddag ook kritiek op Europarlementariërs die de indruk wekken dat er in Europa voedseltekorten zouden dreigen. Hij zei dat graantekorten in Afrika en het Midden-Oosten in de eerste plaats veroorzaakt worden door marktmechanisme. 'Dat is niet een kwestie van tekorten op de wereldmarkten. Het is een logistiek en financieel probleem. Het is geen probleem van de beschikbaarheid van voedsel.'

Als we volgens hem niet begrijpen dat de boer-tot-bordstrategie een poging is de landbouw te redden en niet te straffen, dan hebben we een verkeerde houding. 'Dat in het licht van het verwoestende effect van het verlies aan biodiversiteit en klimaatverandering op de voedselproductie wereldwijd', vervolgt Timmermans fel.

THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

'Laat me heel duidelijk zijn over de boer-tot-bordstrategie, biodiversiteit en landbouw. De kern van het EU-klimaatbeleid is en blijft de in gang gezette energietransitie. De oorlog in Oekraïne heeft de urgentie voor die energietransitie alleen maar vergroot.'

Natuurherstelplannen

Timmermans kondigde ook aan dat de Europese Commissie in juni met voorstellen komt voor natuurherstelplannen, als onderdeel van het biodiversiteitspact 2030. Hij voerde vorige week in Brussel uitvoerig overleg met de Nederlandse landbouwminister Henk Staghouwer.

Die ontmoeting was een eerste kennismaking. De twee bewindslieden hebben daarbij onder meer gesproken over de Europese voortgang op de boer-tot-bordstrategie en de vorderingen op het Nederlandse GLB en andere landbouwdossiers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer