Green Deal blijft overeind, maar in EP klinkt roep om versoepeling

Het ziet er niet naar uit dat de Europese Commissie de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie op een lager pitje zet. Wel wordt er in het Europees Parlement gewerkt aan een voorstel om strengere regels voor gewasbescherming niet in te voeren.

Green+Deal+blijft+overeind%2C+maar+in+EP+klinkt+roep+om+versoepeling
© Europese Unie 2022

Landbouwcommissaris Janus Wojciechowski erkende woensdag dat de voedselzekerheid door de Russische oorlog in Oekraïne voor nu topprioriteit is. Daarom wordt niet alleen het agrarisch noodfonds van 500 miljoen euro opengesteld, maar wordt ook afgezien van de braaklig-verplichting op zo’n vier miljoen Europese hectares.


Daarnaast krijgen EU-lidstaten de mogelijkheid om individuele bedrijven financiële steun te bieden. Voor boeren, tuinders en vissers gaat het daarbij om maximaal 35.000 euro.

Wojciechowski maakte opnieuw duidelijk dat de hele Europese Commissie, inclusief hijzelf, vasthoudt aan de toekomstvisie van Green Deal en van-boer-tot-bord. Het nu overeind houden van de Europese voedselproductie noemde hij het voorkomen van een noodsituatie, en de transitie naar een meer duurzame landbouw iets ‘voor de middellange termijn’.


Debat aangewakkerd

In het Europees Parlement is het politieke debat over milieu- en klimaatbeperkingen op de landbouw door de Oekraïneoorlog opnieuw aangewakkerd. Het Europees Parlement ondersteunt het agri-actiepakket met een eigen resolutie die mede is ingediend door de Nederlandse PvdA’er Mohammed Chahim.

Hij roept daarin op om niet alleen braakliggend terrein te gaan gebruiken, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan. Jaarlijks wordt in de EU zo'n 88 miljoen ton aan voedsel verspild.

‘Sinds een kleine maand staat de wereld op z'n kop. De invasie van Rusland in Oekraïne heeft veel gevolgen, die wij in Europa ook zullen gaan voelen. We moeten onze eigen voedselvoorziening veilig stellen, zonder dat dit ten koste gaat van de doelstellingen van de Green Deal, biodiversiteit en de boer-tot-bordstrategie’, aldus Chahim.


Verbod op gewasbescherming

Maar de christendemocratische EVP wil ook samen met liberalen, onafhankelijken en de conservatieve ECR-fractie een bepaling in de resolutie opnemen om een verbod op chemische gewasbescherming in de landbouw helemaal te schrappen.

Chahim is het daarmee niet eens. ‘We moeten de oorlog in Oekraïne vooral niet misbruiken om klimaatmaatregelen in de wacht te zetten’. Als een centrumrechtse meerderheid in het EP dat wel wil doen, zullen de PvdA’ers waarschijnlijk alsnog tegen de resolutie stemmen.

SGP’er Bert-Jan Ruissen is een van de Europolitici die aandringt op uitstel van de Green Deal. Hij roept op tot een impact-onderzoek waarin de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de voedselzekerheid worden meegewogen.


Zeer ongepast

‘Het had zeer ongepast geweest als de Commissie vandaag had voorgesteld om 10 procent van de landbouwgrond uit productie te nemen', laat Ruissen desgevraagd weten.

GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout zei eerder ook al te vrezen dat de situatie in Oekraine wordt aangegrepen om de verduurzaming van de landbouw terug te draaien. Bovendien zou de huidige crisis volgens hem juist een les moeten zijn dat de Europese landbouw minder afhankelijk moet worden van import van grondstoffen uit niet-EU-landen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer