'ZLTO-afdelingen zijn getrouwd'

We hebben onlangs een boerenbruiloft gehad. De ZLTO-afdelingen in de gemeenten Geertruidenberg, Oosterhout en Drimmelen gaven elkaar het jawoord en zijn gefuseerd tot ZLTO-Amerstreek.

%27ZLTO%2Dafdelingen+zijn+getrouwd%27
© Fotopersburo Busink

Samen verder met een fiks verjongd bestuur met meer vrouwen dan mannen, waarvan ik de voorzitter ben. De formele fusievergadering hebben we met een feestelijke kwinkslag opgeleukt door te trouwen voor een 'ambtenaar' in toga met alles erop en eraan.

In aanloop naar de fusie, de verloving zeg maar, hadden we onszelf als grap de werktitel ZLTO-GOD meegegeven, naar de letters van de drie gemeenten. Dit werd natuurlijk niet de nieuwe naam, maar toch zit er wel wat in.

In dit deel van Nederland, wellicht zelfs van West-Europa, bevindt zich een draaipunt van infrastructuur, wellicht zelfs van culturen, op het grensvlak van Holland en Brabant, de Germaanse-Angelsaksische wereld en de Latijnse wereld.

We zijn de meest representatieve LTO-afdeling van ons land

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Je komt of gaat hier letterlijk over de brug, of het nu de Moerdijkbrug is of die bij Raamsdonksveer. Over de brug komen, fysiek en misschien zelfs geestelijk, naar de ander toe of de ander komt bij jou. Alle landbouwsectoren zijn aanwezig, waarbij er niet een dominant is, omdat we alle grondsoorten hebben: zand, klei en veen. Deze diversiteit vraagt flexibiliteit en door dit alles zijn we de meest representatieve LTO-afdeling van ons land.

De puzzelaar begrijpt dat we ook als fusietitel ZLTO-DOG hadden kunnen kiezen, ook leuk. Voelen we ons soms ook niet honds behandeld? Jawel.

ZLTO-afdelingen zijn statutair zelfstandige verenigingen in een calvinistische structuur waarbij de leden als het kerkvolk de macht hebben. Wij als afdelingsvoorzitters, vergelijkbaar met ouderlingen, kunnen de dominee, het ZLTO-hoofdbestuur, ter verantwoording roepen. Bij LTO Noord is dat trouwens omgekeerd.

Als onze dominees afwezig zijn bij een klimaatmars, waar wij als boeren het beste maatschappelijke verhaal hebben in de klimaattransitie en LTO-bestuurders dit niet op de barricaden aan de samenleving durven vertellen, is dat jammerlijk.

Zo zonde om dit wisselgeld, dat je kunt gebruiken op alle dossiers richting Den Haag en de grachtengordel, te laten liggen. De geschiedenis wordt altijd door de overwinnaars geschreven en die zitten daar. Angstig voor wat sommige boerenwappies vinden of lui thuisblijven, is geen optie.

De brug over, dominees! Zoals wij hier in Amerstreek gewend zijn. Verkondig het woord, praat als brugman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer