'Hermen Vreugdenhil stopt'

Het beste Provinciale Statenlid van ons land stopt ermee. Hermen Vreugdenhil was dit in Brabant. Hij wordt directeur/regiocoördinator van het Collectief Rivierenland en gaat aan de slag met agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Soms zitten klussen er op, al is het werk nog niet klaar. Hij vertegenwoordigde eruditie en distinctie in het bestuur. Dat is zo hard nodig.

%27Hermen+Vreugdenhil+stopt%27
© Fotopersburo Busink

Hoe anders is dat bij bijna alle anderen? Dat zijn eigenlijk barbaren vergeleken bij hem, zowel op links als op rechts, analfabeten qua dossierkennis op stikstof. De Brabantse bestuurlijke morsigheid zegeviert daardoor, wellicht mogelijk gemaakt door een bepaalde cultuur in belangengroepen. Zo konden de Gedeputeerde Staten opereren.

Wat is dat toch met die bestuurscultuur? Hebben ook andere Brabantse groepen die cultuur in zich zitten? De anderen, zoals van Brabantse Milieufederatie met ooit Nol Verdaasdonk? Wellicht ook bij ons van ZLTO?

Hermen is een fervent fietser. Nol Verdaasdonk en Johan Vollenbroek zijn ook fietsfanaten. Zelf fietste ik ooit naar Luxemburg. Laten we samen fietsen van Zevenbergen naar Altena, waar Hermen woont. Zevenbergen, waar de industriële landbouw begon met de eerste Nederlandse bietsuikerfabriek in 1858, waar de moeder van Erasmus vandaan kwam.

Stikstof houdt zich niet aan de wet, maar gaat zijn eigen gang

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Dan via Shell Moerdijk, Arembergsesingeldijk, Logistiek Park Moerdijk, hogesnelheidslijn, langs natuurboer Jan Rasenberg op het scheidsvlak van zand, klei en veen (vlakbij waar ik woon) bij Hooge Zwaluwe, met restaurant Onze Kerk, ooit neogotische rooms-katholieke kerk en de Nederlands-hervormde kerk uit 1641 van architect Jacob van Campen die ook het Paleis op de Dam ontwierp, via (B)OerBurgerBos aan de Helkantsedijk en de Amercentrale naar plasdrasboer Meeuwis Millenaar in Altena. Een tocht met diversiteit aan gronden, waarbij je de juiste dingen op de juiste plekken moet doen. Het is Nederland in de dop.

Johan en Hermen vinden elkaar op stikstof. Nol en Hermen vliegen elkaar op Twitter in de haren. Stikstof houdt zich niet aan de wet, maar gaat zijn eigen gang.Daarom het broodnodige gesprek, fietsen, eten, drinken, gaande door een landschap, natuur, infra en verschillende soorten boeren. Provincies omzeilen al jaren met trucs de stikstofregels. De rechter is hier klaar mee en vernietigt in Brabant de ene na de andere vergunning. Fietsen jullie mee?


Piet Hermusakkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer