'Kabiniet'

In het nieuwe jaar krijgen we met Rutte IV een kakelvers kabinet. Na een zeer lange formatie gaan dezelfde partijen door met voor een deel nieuwe gezichten.

%27Kabiniet%27
© Fotopersburo Busink

Of deze nieuwe ploeg de rit gaat uitzitten, is twijfelachtig. De meerderheid in de Tweede Kamer is mager. De verkiezingen van bijna een jaar geleden werden door een zittende coalitie voor het eerst sinds lange tijd niet verloren. Meestal wordt regeren afgestraft, maar tussentijdse hijgerige peilingen en strubbelingen binnen partijen maakten dat deze coalitie verder kan.

Elk volk krijgt de leiders die het verdient. Onze volksvertegenwoordiging is een afspiegeling van ons, een parlement met fragmentatie, polarisatie en politieke hooligans. Ook dat zijn wij. Als volk wensen we fopspenen en Fristi's omdat we gaan blèren als we onze zin niet krijgen. We zijn in de afgelopen decennia afgezakt tot een infantiel kleuterniveau.

Er zijn negentien fracties in de Tweede Kamer. Zoals er 17 miljoen bondscoaches, 17 miljoen virologen, 17 miljoen politieke partijen en 17 miljoen goden zijn, die zich niets willen laten zeggen. 17 miljoen 'ikken'.

Onze volksvertegenwoordiging is een afspiegeling van ons, een parlement met fragmentatie, polarisatie en politieke hooligans

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Met al die jaren fopspenen en andere zoethoudertjes kregen wij als volk vonnissen aan de broek vanwege klimaat, stikstof en was er de toeslagenaffaire. Dit zijn ijkpunten in de verhouding tussen burgers en overheid, waarbij de rechter of wakkere Omtzigten onszelf tegen onszelf in bescherming moesten nemen.

Nederland is het land van net niet. We krijgen daarom een kabiniet oftewel een kabinet net niet.

Omdat de verwachtingen laag zijn, kan het alleen maar meevallen. Toen landbouwminister Carola Schouten aantrad, waren de vooruitzichten te rooskleurig geschetst. Vier jaar geleden werd LNV weer een ministerie, tegen de zin van VVD en D66. Met de I&R-fraude, bij aanvang van haar periode, heeft Schouten zichzelf afgeserveerd waardoor we eigenlijk vier verloren jaren kregen op landbouw.

Schouten had gezag bij boeren en het ambtelijk apparaat kunnen verwerven als ze destijds een topambtenaar van LNV eruit had geschopt. Waarschijnlijk was ze er te fatsoenlijk voor. We gaan zien of Henk Staghouwer en Christianne van der Wal, het nieuwe duo op LNV met stikstof, uit ander hout zijn gesneden. Spaanplaat en aanmaakhout? Of wordt het populieren? Of eiken?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer