'Holland verzuipt'

Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Zo begint het gedicht van Hendrik Marsman. Holland, Holtland, Houtland, de naam zegt het al, bestaat voornamelijk uit een veengebied gelegen tussen de duinen en Utrechtse Heuvelrug. Een vlakte veen van soms vele meters dik, die onherroepelijk zakt en zinkt, niet te redden is.

%27Holland+verzuipt%27
© Fotopersburo Busink

Dat is ook het lot van het Groene Hart, van ooit +2 meter NAP naar -4 meter NAP in acht eeuwen tijd door veenoxidatie door ontwatering, of het nu boerenland is of Gouda. Bij de Watersnoodramp in 1953 voer een schipper zijn schuit in een gat in de dijk van de Hollandse IJssel. Een heldendaad, anders had het water tot aan Den Haag gestaan.

Ooit was die zwakte Hollands kracht en verdedigde het land zich met waterlinies en vestingstadjes langs Maas en Hollands Diep. De Vesting Holland is ons machtscentrum en de rest periferie; of het nu ons Indië, Suriname, generaliteitsland Brabant, scheuren in de muren in Groningen was of andere landsdelen betrof. Elk machtscentrum domineert elk achterland. Dat was bij het oude Rome zo en bij Parijs, Londen, Peking is dat niet anders.

Het valt mij op dat onze gevestigde orde al 4,5 eeuw in en vanuit de Vesting Holland opereert en macht uitoefent, ongeacht wie deze heeft, er baat bij heeft om 'de ander' op een imperialistische manier als minder te kenschetsen. Hiervoor lag het machtscentrum van de Nederlanden in Brussel en Brabant.

Huizen in het Groene Hart bouwen is onzin en overduidelijk kapitaalvernietiging

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Holland zinkt in eigen prut. De zeespiegel stijgt. Zouden wij hen dan wel willen als vluchtelingen, hier in de rest van Nederland? Zo aardig heeft de Vesting Holland de periferie nou niet behandeld.

Huizen in het Groene Hart bouwen is onzin en overduidelijk kapitaalvernietiging. Herstel is alleen mogelijk bij veenaangroei. We zouden beter heel Holland kunnen teruggeven aan de natuur. Een plan voor een groot eiland in zee, zoals ooit Wouter van Dieren, Adriaan Geuze en onlangs Sjaak van der Tak propageerden, is niet zo dom, met Nieuw-Gouda erbovenop. Een groot werk, om Nederland trachten te redden, in de geest wat we deden met de aanleg van Afsluitdijk en IJsselmeerpolders.

Urbi et orbi. Stad en de wereld. Zorg maar voor evenwicht. Dat is je taak als machtscentrum, ook als aflaat voor je zonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer