Omzet multifunctionele landbouwbedrijven voor het eerst boven 1 miljard euro

De omzet van multifunctionele landbouwbedrijven is in 2020 voor het eerst gestegen tot boven de 1 miljard euro. Dat blijkt uit de onderzoeksreeks 'Kijk op multifunctionele landbouw' van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van LNV.

Omzet+multifunctionele+landbouwbedrijven+voor+het+eerst+boven+1+miljard+euro
© Roel Dijkstra

Zo'n 30 procent van de Nederlandse boeren en tuinders wordt geschaard onder de multifunctionele landbouwbedrijven. Tussen 2018 en 2020 steeg hun omzet met 15 procent, zo maakt het onderzoek duidelijk.

'Multifunctionele landbouw is allang geen bijzaak meer', zegt voorzitter Arjan Monteny van de LTO-vakgroep Multifunctionele landbouw. 'Boeren en tuinders zien steeds meer de kansen die hun boerderij biedt om extra inkomsten te genereren en een verbinding te maken met de maatschappij.'


De grootste neventak van agrarische bedrijven betreft boerderijverkoop. Daaruit werd in 2020 370 miljoen euro omzet gehaald. Ook zorglandbouw (315 miljoen euro) en recreatie (138 miljoen euro) zijn belangrijke inkomstenbronnen voor boeren met een multifunctioneel bedrijf. Agrarische kinderopvang realiseert 115 miljoen euro omzet, agrarisch natuurbeheer 78 miljoen euro en boerderijeducatie 0,1 miljoen euro.

Het aantal boeren met een multifunctioneel bedrijf nam tussen 2018 en 2020 met 5 procent toe. Dat gegeven, in combinatie met de stijgende omzet, biedt volgens LTO een totale omzetpotentie van 2 miljard euro.

De coronacrisis heeft een wisselende uitwerking gehad op bedrijven in de multifunctionele landbouwsector. Boerderijverkopen stegen tussen 2018 en 2020 met 100 miljoen euro, het aantal verkooppunten nam met 22 procent toe. Maar vanuit recreatie en boerderijeducatie werd juist minder omzet gerealiseerd, omdat de coronamaatregelen sterk belemmerend werkten voor deze neventakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer