Aandacht vergroten voor gevaren tijdens spelen op boerenerf

Stigas, LTO Noord Vrouw & Bedrijf en Boerderijeducatie Nederland willen ouders en kinderen meer bewustmaken van de gevaren tijdens het spelen op de boerderij. Ze lanceerden vrijdagochtend een animatie, een stappenplan met tips en een afsprakenboekje met stickervel om de veiligheid te vergroten. Dit gebeurde tijdens de netwerkdag van LTO Noord Vrouw & Bedrijf in het Groningse Tolbert.

Aandacht+vergroten+voor+gevaren+tijdens+spelen+op+boerenerf
© Tienke Wouda

Ieder jaar vinden er ongelukken plaats op het boerenerf met kinderen. De laatste tien jaar stierven zeventien kinderen op een boerderij als gevolg van een ongeval. Rijdende machines en trekkers vormen voor kinderen het grootste risico, gevolgd door stilstaande machines en gereedschap, dieren, vallen en beklemming, mestgassen en overige gevaarlijke stoffen, stelt onderzoeker Tanja de Jong van Stigas.

Om deze ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen, is het noodzakelijk het bewustzijn bij ouders en kinderen te vergroten, is de overtuiging van de drie partijen. Ze richten zich vooral op kinderen van zes tot twaalf jaar omdat het bereik van deze doelgroep het hoogst is, is de verwachting.


Rondje over het erf

Volgens voorzitter Helma Vermuë van LTO Noord Vrouw & Bedrijf is het goed om een rondje over het erf te doen en de gevaren te inventariseren. 'Kinderen kijken anders naar hun omgeving dan volwassenen. Het is goed om in de gaten te hebben welke gevaren je als volwassenen niet ziet, maar kinderen wel.'

Andere afspraken om met kinderen te maken zijn: een gekleurde overall aan laten trekken, een vlaggetje op de fiets, aangeven waar ze wel en niet mogen spelen, niet tussen de dieren gaan staan en als er een vriendje of vriendinnetje komt spelen, altijd eerst de afsprakenposter bespreken.


Grote speeltuin

Want aandacht voor de veiligheid op de boerderij is niet alleen van levensbelang voor boerenkinderen, maar ook kinderen die niet op de boerderij opgroeien, moeten bewust worden van de gevaren. Voor hen wordt nog apart materiaal ontworpen. 'Steeds meer boeren stellen hun bedrijven open. Sommigen zien de boerderij als een grote speeltuin waar alles mag', zegt Karolien Hupkes van Boerderijeducatie Nederland.

Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen komen de drie partijen met tips zoals geen gereedschap laten rondslingeren, ladders opruimen, mestputten goed afsluiten, aparte parkeervakken voor skelters, fietsers en trekkers maken en voordat werkzaamheden beginnen, checken waar de kinderen zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer