Koeien, klassen en ijs op Heerenhoeve

Melkveehouderij De Heerenhoeve bij Oostburg startte in 2020 met eigen zuivelverwerking en productie van ambachtelijk ijs en zuivel. Sinds kort is het bedrijf ook gecertificeerd Klasseboer.

Koeien%2C+klassen+en+ijs+op+Heerenhoeve
© Camile Schelstraete (Duo Foto)

John (55) en Mariëlle Vesseur (52) boeren sinds 2001 vlakbij Oostburg. Daarvoor had John Vesseur een melkveehouderij in maatschap met zijn ouders in Tilburg. De Heerenhoeve, gelegen aan de Korte Heerenstraat, telt nu ruim honderd stuks melkvee. Op 40 hectare eigen grond en 2 hectare van een collega groeit ruwvoer voor de koeien. Ook verbouwen ze winterveldbonen als veevoer.

De zonen Cas (25) en Lars (22) zijn inmiddels ook actief op het bedrijf in respectievelijk de zuivelverwerking en de ijsmakerij. Beiden studeerden aan de HAS in Den Bosch. Cas werkte voor hij terugkeerde op De Heerenhoeve bij een landelijk concern.

Tot voor zo’n twee jaar terug was De Heerenhoeve een regulier melkveebedrijf, maar ondertussen is de verwerking van de eigen melk en een boerderijwinkel van de grond gekomen. Enkele jaren terug kregen Cas en Lars Vesseur interesse in ambachtelijke zuivelproductie.

Als klasseboerin laat ik kinderen kennis maken met het boerenbedrijf en breng ik ze liefde voor dieren bij

Mariëlle Vesseur, multifunctionele boer

Toen de twee zonen duidelijk lieten blijken ervoor te willen gaan en zich gingen verdiepen in de voorwaarden en regels waaraan productieruimtes dienen te voldoen, zoals hygiëne en alle bijkomende aspecten, gingen de ouders akkoord met een nieuwe weg voor het bedrijf. Dochters Esmée en Maud studeren elders, maar zijn ook nog betrokken bij De Heerenhoeve.


Zuivelproducten breed afgezet

De zuivelverwerking en ijsmakerij en de boerderijwinkel gingen in 2020 van start. Behalve in de eigen winkel zijn de producten ijs, yoghurt, vla en kefir te koop bij verschillende supermarkten, boerderijwinkels en bij Het Kaasboerinnetje op de markten in verschillende plaatsen in de regio.

Daarnaast vinden de producten hun weg naar horeca en strandpaviljoens, vertelt Mariëlle Vesseur. Met name de talrijke Duitse toeristen in de regio lopen warm voor de producten van De Heerenhoeve.


Lars Vesseur en Michelle de Putter in de ijsmakerij van de Heerenhoeve. De lekkernij valt ook in de smaak bij toeristen.
Lars Vesseur en Michelle de Putter in de ijsmakerij van de Heerenhoeve. De lekkernij valt ook in de smaak bij toeristen. © Camile Schelstraete (Duo Foto)

IJsbekers worden het hele jaar door verkocht, maar het schepijs alleen in het toeristenseizoen, vanaf Pasen, vertelt de boerin. ‘De bestellingen komen maandagochtend binnen, waarna De Heerenhoeve het draaischema voor de verschillende producten opstelt. We kunnen dan zo vers mogelijk aan onze afnemers leveren. In het toeristenseizoen maken we alle dagen ijs. Voor ijs, vla en yoghurt hebben we afzonderlijke pasteurisatieketels. Op de vla na hebben alle producten een rijpingstijd nodig. Dat komt de kwaliteit ten goede.’


Sorbetijs door samenwerking fruitteler

De Heerenhoeve werkt ook samen met Fruitteeltbedrijf Flikweert in Aardenburg. Mariëlle Vesseur: ‘Ze produceren zelf vruchtensappen. Patricia Flikweert wilde graag sorbetijs maken met hun sappen. Dus zijn wij dat gaan maken. Dat ijs is te koop bij hun en in onze winkel, maar ook bij veel regionale horecabedrijven te krijgen. Een mooie samenwerking.’ Zo groeit het aantal samenwerkingen over en weer. Wellicht gaat De Heerenhoeve ook roomboter, karnemelk, kwark en hangop produceren.

Klanten kunnen op het bedrijf zelf rauwe melk tappen. ‘Er zijn hier in de streek mensen die onze melk gebruiken om bijvoorbeeld kaas te maken’, zegt de boerin. ‘Wel waarschuwen we dat de maximale houdbaarheid drie dagen is en dat het verstandig is om de melk te pasteuriseren.’


Officieel ook klasseboer

25 februari kwam de Zeeuws gedeputeerde Jo-Annes de Bat naar De Heerenhoeve om het Klasseboeren-certificaat te overhandigen. Al enkele jaren verzorgt Mariëlle Vesseur rondleidingen voor schoolkinderen. Ze wil kinderen kennis laten maken met het boerenbedrijf, in contact brengen met de natuur en liefde voor dieren bijbrengen. ‘Kinderen staan tegenwoordig ver van het boerenleven af’, zegt ze.


Scholen op bezoek bij Klasseboeren

Doel van Klasseboeren is kinderen te laten beleven waar hun voedsel vandaan komt en kennis te laten maken met het boerenbedrijf. Mariëlle Vesseur volgde een aantal modules bij Stichting Boerderijeducatie. Aan bod komen onder andere belevend leren op de boerderij, bedrijfshulpverlening, veiligheid en hygiëne. De Heerenhoeve is de eerste Zeeuws-Vlaamse educatieboerderij.

De schoolkinderen komen klassikaal naar de Heerenhoeve. Ze voeren opdrachten uit, mogen koeien en kalfjes aaien, leren over de natuur en hoe het eraan toe gaat op een melkveebedrijf. ‘Ik zet onder meer opdrachten in rode emmers uit op het bedrijf. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld leren wat begrippen als koe, kalf of vaars inhouden.’


Dierenwelzijn

Naast het educatieve gebeuren is er de laatste jaren veel aandacht voor dierenwelzijn. Dat uit zich in onder meer diepstrooiselboxen, een verzorgende mat voor de klauwen als de koeien uit de melkrobot komen en gerichte bestrijding van vliegen en knaagdieren.


John en Marielle Vesseur runden tot twee jaar geleden nog een regulier melkveebedrijf.
John en Marielle Vesseur runden tot twee jaar geleden nog een regulier melkveebedrijf. © Camile Schelstraete (Duo Foto)

Ook biodiversiteit op en rond het bedrijf krijgt volop aandacht. Er staan broedkasten voor roofvogels, nestkastjes voor zangvogels, insectenhotels en langs de percelen worden bloemenranden ingezaaid. ‘We zien graag valkjes en vogels op ons bedrijf’, zegt Mariëlle Vesseur. Verder laat de Heerenhoeve dit jaar groenbemesters langer op het land staan om schuilplaatsen te creëren voor wilde dieren, waaronder reeën.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer