Franse boeren gaan toch maar op Macron stemmen

In de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen zullen de meeste Franse boeren zondag op president Emmanuel Macron stemmen en niet op zijn extreemrechtse uitdager Marine Le Pen.

Franse+boeren+gaan+toch+maar+op+Macron+stemmen
© Twan Wiermans

Zij kan met haar anti-Europese koers niet rekenen op steun van de Franse landbouwverenigingen, zo werd afgelopen week duidelijk uit laatste opiniepeilingen en stembusadviezen. Voorzitter Christiane Lambert van de Franse Boerenbond (FNSEA) herinnerde er in een interne circulaire aan dat de vereniging statutair apolitiek is en alleen aanbeveelt om deel te nemen aan de verkiezingen.

Tegelijkertijd pleitte Lambert voor een 'sterker Europa' en waarschuwde zij voor een verdeelde EU 'op basis van overdreven nationale visies'. De voorzitter van FNSEA riep de Franse boeren op om te gaan stemmen. 'Deze verkiezing is van het grootste belang voor ons land', benadrukte ze.


Passen in Europa

'Binnenlandse landbouw moet passen in een verenigd en sterk Europa dat niet terugkeert naar het primaat van het eigenbelang en de nationale politiek', vervolgt Lambert. Le Pen kan ook niet hopen op steun van andere Franse brancheorganisaties.

Terwijl de kleinere boerenvereniging Coördinatie Rurale geen commentaar gaf op de hele verkiezingscampagne, riep de Confédération Paysanne haar leden op om niet op Le Pen te stemmen. De Vereniging van agrarische Familiebedrijven (Modef) riep ook op tot het blokkeren van de concurrent van Macron.


Standpunt tegen Le Pen

Veel niet-gouvernementele organisaties, waaronder Greenpeace, namen ook een standpunt in tegen Le Pen. Hoewel Macron talloze eerdere campagnebeloftes over milieu- en sociale kwesties heeft gebroken, zou het 'xenofobe, achterlijke en isolationistische' beleid van Le Pen niet over het hoofd mogen worden gezien, stelt Greenpeace.

Niet alleen moderne liberalen of progressieven, maar ook veel Franse boeren zijn niet echt tevreden over het beleid van Macron in zijn afgelopen ambtsperiode van vijf jaar. Veel linkse kiezers zeggen dat ze helemaal niet zullen stemmen.

Ondanks dat neigen veel weifelaars toch op Macron te stemmen om de 'nog grotere bedreiging' van een extreemrechts presidentschap van Le Pen te voorkomen. Al eerder werd bekend dat haar Front National de afgelopen jaren financiële steun uit Moskou heeft gekregen en dat Le Pen hartelijk door de Russische president Vladimir Poetin werd ontvangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer