Gelderse vuist tegen ondermijning

Gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waaronder ook ZLTO-afdelingen Land van Maas en Waal, Maasdriel en Rijk van Nijmegen vallen, gaan samenwerken om ondermijning in het buitengebied tegen te gaan. ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema juicht de aanpak toe.

Gelderse+vuist+tegen+ondermijning
© Marcel van der Kammen

Dat blijkt uit een nog niet-openbaar stuk van gemeente Wijchen, meldt De Gelderlander. De gemeenten willen in 2022 het Keurmerk Veilig Buitengebied behalen, dat wordt uitgereikt door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Alle duizend adressen in het Wijchense buitengebied krijgen deze maand een brief met het verzoek een enquête in te vullen over ondermijning. Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) maakt daarnaast een analyse van het buitengebied van Gelderland-Zuid.


Bedreiging leefbaarheid

Hoeksema heeft in het voortraject contact gehad met het RIEC. 'We gaan als ZLTO graag de samenwerking aan met het RIEC en de betreffende gemeenten in ons werkgebied. Ondermijning is een bedreiging voor de leefbaarheid van het platteland, waar onze leden wonen en werken.'

Hoeksema ziet het liefst concrete afspraken en projecten ontstaan. 'Ik denk aan nieuwe functies voor vrijkomende agrarische bebouwingen, voorlichting voor bewoners en onder meer diefstalpreventie. We moeten daarin samen optrekken met de ZLTO-afdelingen en gemeenten.'


Overkant Maas

Hoeksema ziet kansen om de aanpak in Zuid-Gelderland uit te rollen aan de overkant van de Maas. 'Het RIEC heeft al aangegeven dat ze deze aanpak ook in Brabant toe willen passen. In Noordoost-Brabant gaan we starten met een pilot gebiedsgerichte aanpak.'

Ook in de regio zelf wordt positief gereageerd op de vuist tegen ondermijning. 'Het is noodzakelijk', zegt voorzitter Herbert Verploegen van ZLTO Rijk van Nijmegen. 'We merken hier dat het steeds dichterbij komt en kennen voorbeelden van opgerolde wietkwekerijen en gedumpt drugsafval.' Verploegen heeft dit probleem met het college van Beuningen besproken. 'We willen het probleem op zoveel mogelijk fronten bespreekbaar maken.'


Vertrouwenspersoon

ZLTO heeft per 1 januari een vertrouwenspersoon veilig buitengebied in dienst. Hoeksema: 'Herstel van het vertrouwen in de politie was een van de aanbevelingen uit een onderzoek naar ondermijning op het platteland dat we hebben laten uitvoeren. Bij onze vertrouwenspersoon kunnen leden hun zorgen over of signalen van criminele activiteiten neerleggen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer