Timmermans wil regels voor importrundvlees en soja om bos te ontzien

De Europese Commissie wil nieuwe maatregelen om ontbossing tegen te gaan, schadelijke uitvoer van afval te beperken en de bodem te verbeteren. Dat is nodig om de biodiversiteit te verbeteren, maar ook om de klimaatverandering een halt toe te roepen, zegt klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans.

Timmermans+wil+regels+voor+importrundvlees+en+soja+om+bos+te+ontzien
© Lukasz Kobus

De wereld heeft de afgelopen dertig jaar meer regenwoud en ander bos verloren dan de Europese Unie groot is, constateert Timmermans. Deze grond is voornamelijk ingezet voor de teelt van soja, palmolie, cacao en koffie. Wie deze producten aan de Europese Unie (EU) wil leveren, moet in het vervolg aan regels voldoen die ze 'ontbossingsvrij' moeten maken, als het aan de Nederlandse vicevoorzitter van de commissie ligt.

De Eurocommissaris wil het gevaar van ontbossing door deze teelten in een land gaan inschatten en producten uit landen met een hoog risico strenger gaan controleren en strengere voorwaarden opleggen.


Afgeleide producten

De regels gaan ook gelden voor afgeleide producten als chocolade, leer en meubels. Natuurbeschermers willen dat ook bijvoorbeeld rubber en mais eronder vallen, maar zover gaat de Europese Commissie nog niet. Datzelfde geldt voor een strengere aanpak van Europese banken die geld steken in bedrijven die de bossen schaden. Het dagelijks bestuur van de EU wil samen gaan optrekken met andere grote afnemers van de producten om de bossen te beschermen.


De bescherming van met name het regenwoud is cruciaal voor het beperken van klimaatverandering, zeggen deskundigen.Op de klimaattop van vorige week in het Schotse Glasgow spraken meer dan honderd landen al af om clandestiene ontbossing te bestrijden. Ze maakten miljarden euro's vrij om onder meer beschadigd bos te herstellen. De Europese Commissie wil nu ook legale kap verminderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer