Marian Peters: 'Begin klein als je insecten wilt telen'

Begin klein, is het advies van Marian Peters van New Generation Nutrition (NGN) aan ondernemers die willen beginnen met de teelt van insecten. 'Je moet het in de vingers krijgen.' NGN probeert insectenteelt te promoten door onder andere advies, begeleiding en training voor insectentelers.

Marian+Peters%3A+%27Begin+klein+als+je+insecten+wilt+telen%27
© Ruud Verhalle

Insectenteelt is een antwoord op de eiwittransitie. In welke fase zit het?

'Als het over insecten gaat, hebben we het over meelwormen, black soldier flies (BSF) en krekels. De vraag naar alternatieve eiwitten groeit, in zowel de humane als de diervoeding. Ook is er groeiende belangstelling vanuit de farmaceutische industrie. We krijgen de wind in de zeilen en staan aan de vooravond van een doorbraak.'

Insecten als bulkingrediënt in bijvoorbeeld kippenvoer is nog te duur

Marian Peters van New Generation Nutrition

Is het moeilijk om insecten te telen?

'Insecten vetmesten is niet zo moeilijk, het vermeerderen en de kolonie in stand houden wel. Dat vraagt fingerspitzengefühl. Ons advies is daarom 'low tech, low invest'. Begin op beperkte schaal, voer met de hand en start met glaswormen, het jongste stadium meelworm. Het houden ervan verloopt rustiger dan bijvoorbeeld van BSF.

'De kostprijs kun je laag houden door het houden van insecten te combineren met het recirculeren van warmte die toch al op je bedrijf vrijkomt. En wanneer je voor het voer gebruik kunt maken van een reststroom uit de buurt.'

Hoe groot moet je insectenkwekerij zijn om er een inkomen uit te halen?

'Bij insectenteelt praten we over een vol continubedrijf. Je zet wekelijks op en levert wekelijks af. Dan moet je gauw denken aan minstens 1.000 kilo per week. Alleen wanneer je massa hebt, ben je interessant voor afnemers. Er is geen georganiseerde afzetstructuur. Dat moet je zelf regelen.

'In Nederland zijn een aantal industriële insectenkwekers. Kleinere insectentelers proberen we nu vanuit NGN te organiseren in een coöperatie met een verzamelstation. Maar een bedrijf als Wadudu Insecten Centrum in Beilen bemiddelt ook in de afzet.'

Waarin worden insecten afgezet?

'In petfood en voer voor vissen. Als bulkingrediënt voor bijvoorbeeld kippenvoer is het nog te duur. Er wordt onderzoek gedaan naar gezondheidsbevorderende eigenschappen van insecten in kippen- en varkensvoer. Het effect van insecten als 'healthy promotor' is nog niet duidelijk, maar de verwachtingen zijn hoog gespannen.'

Waar liggen voor Nederlandse insectenkwekers de beste kansen?

'In een niche: voer voor jonge dieren of wanneer je het kunt voeren aan je kippen voor een streek-ei met een verhaal.'

'Daarnaast zie ik voor Nederland vooral ook kansen in kennisontwikkeling. In landen dichter bij de evenaar kun je namelijk veel goedkoper insecten produceren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer