Wereldbank wil snel hulp voor herstel landbouw Oekraïne

Oekraïne moet snel hulp krijgen van andere landen door bijvoorbeeld de levering van kunstmest en zaden. Die steun kan zo de belangrijke landbouwsector in het land helpen herstellen als de oorlog met Rusland voorbij is. Dat meldt president David Malpass van de Wereldbank.

Wereldbank+wil+snel+hulp+voor+herstel+landbouw+Oekra%C3%AFne
© VidiPhoto

Vanwege de oorlog wordt de landbouwsector in Oekraïne hard geraakt, bijvoorbeeld omdat oogsten mislukken. Het land is een belangrijke exporteur van landbouwproducten als graan, mais en zonnebloemolie. De prijzen van die producten zijn al aan het stijgen, met zelfs vrees voor tekorten. Volgens Malpass zijn vooral armere landen erg kwetsbaar voor de stijgende prijzen, met kans op honger en armoede.

Oekraïne heeft de export van bepaalde landbouwgoederen al aan banden gelegd om zo de eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Ook kan het land niet meer exporteren via havens aan de Zwarte Zee, omdat die geblokkeerd zijn. Ook Rusland is een belangrijke leverancier van landbouwproducten en de sancties tegen het land maken het moeilijker om te exporteren.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Malpass denkt dat Oekraïne vooral goed geholpen kan worden door leveringen van kunstmest uit West-Europa om zo de weggevallen import uit buurland Belarus op te vangen. Belarus is een belangrijke leverancier van kunstmest aan Oekraïne. Maar allereerst moet er volgens de Wereldbank-topman een einde komen aan het geweld. 'We moeten de oorlog stoppen en het land dan snel van voldoende financiering voor zaden en kunstmest voorzien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer