Brussel verwacht grotere appeloogst en meer verwerking

De Europese Commissie verwacht dit jaar een grotere appeloogst in Europa. 'De productie komt uit op 12 miljoen ton en meer appels worden verwerkt.'

Brussel+verwacht+grotere+appeloogst+en+meer+verwerking
© VidiPhoto

De opbrengst valt 2 procent hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde. In de afgelopen twee campagnes lag de oogst juist lager dan dit gemiddelde, wat leidde tot hoge prijzen en een goede vraag. Volgens Brussel oogsten Franse en Italiaanse telers minder appels dan vorig jaar.

Daarentegen heeft Polen, het grootste appelland van de Europese Unie (EU), een grotere productie in het vooruitzicht. 'Polen krijgt te maken met een moeilijke export', voorspelt de Europese Commissie. Oorzaak is de importstop die Wit-Rusland heeft ingesteld voor appels uit de EU.


Minder vers gegeten

Hierdoor gaan er al meer appels naar de verwerking. Van de oogst van vorig jaar vindt ongeveer 5,3 miljoen ton zijn weg naar deze productietak en wordt 6 miljoen ton vers verorberd. Europese consumenten eten 10,8 kilo verwerkte appels per jaar. Die hoeveelheid blijft op peil, is de overtuiging van de commissie. De versconsumptie daalt echter, doordat mensen na de coronacrisis ongezonder eten dan dat zij tijdens de crisis deden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer