VVD Drenthe boos op Van der Wal over 'boeren bashen' rond stikstof

De VVD in Drenthe vindt dat minister Christianne van der Wal (VVD) voor Natuur en Stikstof te hard van stapel loopt in haar aanpak van het stikstofprobleem. De VVD-fractie in Provinciale Staten is een tegenoffensief begonnen waarbij zij het opneemt voor de boeren.

VVD+Drenthe+boos+op+Van+der+Wal+over+%27boeren+bashen%27+rond+stikstof
© Dirk Hol

De Drentse VVD publiceerde dit weekeinde een vlammend betoog waarin de fractie een lans breekt voor de boeren. Die worden volgens de Drentse liberalen door Van der Wal te makkelijk gekoppeld aan verslechtering van de natuur. 'Hier zijn we natuurlijk helemaal niet blij mee. Dit kan absoluut niet', reageert Willemien Meeuwissen, VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten van Drenthe op het optreden van haar partijgenoot in de media.

Meeuwissen over partijgenoot Van der Wal: 'Ze stelt dat het hartstikke slecht gaat met de lucht, de bodem en de natuur en dat onze gezondheid in gevaar komt. En dan komt het volgens haar ook nog eens door de boeren. De uitspraken zijn zeer ongelukkig en onze verontwaardiging is groot. Waarbij we ver wegblijven van het 'boeren bashen' dat nu zo in zwang lijkt.'

Volgens de Drentse VVD-fractievoorzitter ligt het een stuk genuanceerder. Zo zijn er volgens haar veel meer redenen waardoor de kwaliteit van bodem, water en lucht achteruitgaan en zijn de bronnen daarvan een stuk diverser. 'Van boeren in de omgeving, van industrie en verkeer, soms van heinde en verre (denk aan het Ruhrgebied), maar ook bijvoorbeeld door poepende ganzen die overvliegen. We meten dit niet, maar maken berekeningen en schattingen van wat er gebeurt en hoe dat komt. Daarbij weten we nog steeds niet of bijvoorbeeld het opkopen van boeren echt helpt om de doelen van die 'arme' natuurgronden te verwezenlijken.'


Andere oplossingen

Dat Van der Wal daar nu al wel op zinspeelt, steekt de Drentse liberalen. Er zijn ook andere oplossingen te bedenken, zoals kiezen voor een ander soort natuur en het haalbaar maken van natuurdoelen, stelt Meeuwissen. 'Daarmee komt er ook weer ruimte voor ontwikkeling, voor ondernemers, verkeer, natuurbeleving en recreatie.'

De Drentse VVD-afdeling wil dat de door de minister aangekondigde ecologische autoriteit zich eerst richt op realistische natuurdoelen. 'Dat maakt de weg vrij voor leefgemeenschappen op het platteland, voor boeren die meegaan met hun tijd en investeren in duurzame technologische ontwikkelingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer