Tweede Kamer wil opheldering over fouten 'stikstof top 100'

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof (VVD) moet in een Kamerdebat woensdagavond tekst en uitleg geven over fouten in de lijst met de top 100 van meest vervuilende bedrijven. Het RIVM heeft een coderingsfout gemaakt, waardoor die lijst niet klopt.

Tweede+Kamer+wil+opheldering+over+fouten+%27stikstof+top+100%27
© Twan Wiermans

Op verzoek van GroenLinks stuurde Van der Wal eerder deze week een lijst naar de Tweede Kamer met de top 100 piekbelasters in Nederland. Daarbij is ook een lijst verstuurd met de top 100 grootste uitstoters van de stikstofverbinding ammoniak. Het gaat daarbij voornamelijk om veehouderijen.


Die RIVM-lijst komt echter niet overeen met de werkelijkheid. Het rijksinstituut meldt dat stallen 'met moderne emissiereducerende technieken' een code kregen die juist hoort bij een minder schoon staltype. Het rijksinstituut komt binnen een week met een correcte lijst.


'Enorm geprutst'

Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt dat er 'enorm geprutst is met de uitstootlijsten door het RIVM'. Ze wil van de minister weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Van der Plas vraagt zich ook af hoe lang deze lijst al rondgaat en of de gegevens gevolgen hebben gehad voor het beleid. Zij zou het liefst een brief zien voor het hoofdlijnendebat dat woensdagavond wordt gehouden.Ook CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk uit zich kritisch. 'Ik heb me er ook echt over verbaasd dat er zo'n grove fout in zit.' Hij hoopt, net als veel andere Kamerleden, dat de bewindsvrouw in het debat tekst en uitleg kan geven. 'Top 100 is top 100', zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, dat de lijst had opgevraagd. 'Er zullen boeren van de lijst afvallen, maar dus ook nieuwe boeren bijkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer