Kwaliteit en persoonlijk contact voor boomkwekerij E. de Jong maatgevend

'Alles jaarrond zien groeien, dat is het mooie van dit vak. Elk seizoen heeft wel wat. Je bent intensief met de natuur bezig, eigenlijk ben je een natuurbeheerder', zegt Janny de Jong van boomkwekerij E. de Jong in Dongen.

Kwaliteit+en+persoonlijk+contact+voor+boomkwekerij+E%2E+de+Jong+maatgevend
© Willem Paterik

'Thuis hadden we een boerderij en mijn schoonvader heeft altijd gewerkt bij een boomkweker in Udenhout. Ik ben samen met mijn man in de bomen gegaan. De stap van de boerderij naar de bomen, daar komt veel bij kijken. Een bomenveiling is er niet, dus je moet zelf de verkoop regelen. Het is altijd werken, dat ben je van huis uit gewend, het is ons leven.'

Janny de Jong praat met overgave over haar vak. Hoe ze samen met haar man Erwin van nul af aan begonnen en ze nu, 30 jaar later, een bedrijf runnen met 12 medewerkers waarin de nieuwe generatie al meedraait. 'We begonnen te leveren aan grotere kwekers in Nederland', vertelt Janny. 'Gaandeweg zijn we ook op beurzen gaan staan, zoals de International Plant Fair in Duitsland. Klantenbezoek en persoonlijk contact werkt heel goed voor ons.'


Vallen en opstaan

De stap van kweken naar verkopen, was wennen. 'Vallen en opstaan. Ik heb ook cursussen gevolgd. Het is niet dat ik het met tegenzin doe, maar een geboren verkoper is anders. Wij kwekers vertellen vanuit onze passie en andere kwekers herkennen die taal. Maar sinds enkele jaren doe ik de verkoop samen met mijn collega Joost Cosman. Hij is echt een geboren verkoper met grote passie voor bomen en planten.'

Je bent intensief met de natuur bezig, eigenlijk ben je een natuurbeheerder


Het vak van boomkweker is bijzonder arbeidsintensief voor De Jong, met als piekmaanden mei en juni.
Het vak van boomkweker is bijzonder arbeidsintensief voor De Jong, met als piekmaanden mei en juni. © E. de Jong

Klanten kunnen kiezen uit 800 boomsoorten. 'Het persoonlijke contact en het uitgebreide aanbod zijn voor veel klanten redenen om bij ons terug te komen', aldus Janny. 'Toch blijft het assortiment een uitdaging. Trends veranderen, beuken zijn minder in trek, nu zijn de meerstammigen erg gewild en bomen die goed tegen droogte en zon kunnen.'


Brexit

De bomen gaan naar landen in heel Europa. Even leek de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk te stagneren door de Brexit, maar Janny beet zich vast in de regelgeving en vond exportmogelijkheden. 'We verkopen nu zelfs meer aan Engeland dan voorheen, alleen moet je goed weten wat wel en niet mag.'

Noord-Brabant telt veel boomkwekers, volgens Janny mede te danken aan de bodem. 'Wij hebben hier redelijk goede tot zwaardere zandgrond. En de kennis die in de loop der jaren onder vakgenoten is verzameld, tilt ons naar een hoger niveau. De studieclubs van onder meer ZLTO zijn een mooie denktank.'


Groen produceren

Is groen produceren belangrijk? Janny: 'We streven ernaar, maar volledig biologisch is nog niet haalbaar. We laten de grond zoveel mogelijk rusten. Het liefst gebruiken we droge paarden- of koemest, die we luchtig door de grond werken. Tegen onkruid doen we bijna niets meer met gewasbescherming. We zaaien grasbanen en halen onkruid weg met de vingerwieder. Bloemenmengsels in de grasbanen lokken beestjes die dan weer het ongedierte uit de bomen pakken. Meer biodiversiteit is ons streven. Maar we zijn reëel: als bepaalde dingen niet werken, zul je toch wat moeten. Daar denken we heel bewust over na, vooral onze oudste zoon.'

Het bedrijf werd onlangs lid van ZLTO. Janny: 'Een collega-kweker tipte me dat ZLTO heel actief is op het gebied van boomteelt. Dus ik hoop dat we daar ook meer kennis uit kunnen halen. Ik denk dat ZLTO een belangrijke rol speelt als belangenorganisatie, alleen zie je als ondernemer niet altijd wat er allemaal wordt gedaan.'


Bouwvergunning

ZLTO kon al een actieve bijdrage leveren. Het telersgezin wil de oude stallen op het erf van de boomkwekerij vervangen door een nieuwe loods waarin vrachtwagens voortaan kunnen laden. Maar de vergunningaanvraag leek een gebed zonder eind. 'Bij het flora en faunaonderzoek dachten ze dat er vleermuizen in de oude stallen bivakkeerden. Een heel gedoe, er moest onderzoek komen en de aanvraag heeft anderhalf jaar stilgelegen.'

Dat de kwestie werd vlotgetrokken, dankt Janny mede aan een bestuurslid van ZLTO. 'Die trok bij de instanties aan de bel. De gemeente Dongen is niet zo moeilijk, het knelpunt lag meer bij de Omgevingsdienst. Ik had mij nooit zo in dat soort procedures verdiept, tot dit ging spelen. Ik kon er met mijn pet niet bij. Maar goed, hopelijk komt de bouwvergunning nog dit jaar vrij.'


Kansrijk

Janny en Erwin hebben passie voor het vak en geloven in een mooie toekomst. 'We zien genoeg kansen voor de boomteelt de komende jaren. Er moet veel groen worden aangeplant om de lucht zuiver te houden en voor de leefbaarheid van onze omgeving. Ik denk dat we daarop moeten inspelen met een kwaliteitsproduct. Er liggen ook kansen om zo natuurlijk mogelijk te kweken. Dat is echt een uitdaging.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer