'Voedselwaarde'

Onze Zwitserse medewerker Yanik eet twee keer per week mee met ons gezin. Zijn vader was in de jaren negentig meerdere jaren bij ons om werkervaring op te doen en 30 jaar later valt de beurt aan zijn zoon. Van de week meldde hij dat bij een Zwitserse supermarktketen een Hollandse appel het prestigieuze Primagusto-predicaat heeft gekregen.

%27Voedselwaarde%27
© Nieuwe Oogst

Het gaat om de Magic Star-appel, die in Nederland als Sprank bij Albert Heijn in de winkels ligt. Daarnaast is er ook een keurmerk voor de biologische variant; Natyra genaamd. Het Primagusto-label mag worden gedragen door fruit van een smaakvolle kwaliteit. De prijs per kilo ligt 25 procent hoger. Het is geweldig dat er mensen in landen zijn die smaak en voedsel nog echt waarderen.

Ik kreeg onlangs een geweldige kookles van een vriend die 17 jaar met zijn gezin in Frankrijk heeft gewoond. Hij leerde me dat het proeven al tijdens de voorbereiding begint. Weet wat je in je mond stopt, was een van zijn herhalingsadviezen. Weet waar het vandaan komt. De salade moest als voorbeeld blaadje voor blaadje gevoeld en gewassen worden.

Op het vlees moest ik met een vinger drukken om te ervaren wat rosé, medium of well done betekende. Ik leerde dat de weerstand van mijn eigen vlees in mijn handpalm onder mijn duim na het indrukken met de vinger van mijn andere hand, overeenkwam met het 'medium'-gevoel. Tijdens het koken moet je dus al in het vlees poeren. Ruik, voel en proef, is zijn advies. Het ging volgens hem om de basiskennis van het voedsel bereiden.

Voedselzekerheid zal daarom ook weer meer op de politieke agenda moeten verschijnen

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

Het waren twee aangename leermomenten in de afgelopen week. Het derde leermoment was minder prettig, maar minstens zo belangrijk. Door de oorlog in Oekraïne worden we met de neus op vreselijke feiten gedrukt. Betreffende ons voedsel blijkt maar weer eens hoe goed we het als bevolking al vele jaren hebben. Ons voedsel is altijd en betaalbaar voor handen.

Als agrarische sector hebben we het daarentegen niet makkelijk de laatste jaren. Wie weet is er dan toch nog sprake van een lichtpuntje in alle ellende; het besef dat voedsel een primaire levensbehoefte is en best hoger gewaardeerd mag worden. Voedselzekerheid zal daarom ook weer meer op de politieke agenda moeten verschijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer