Bemestingscommissie: geen drijfmest op gescheurd meerjarig grasland

Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen heeft de adviezen voor stikstofbemesting na scheuren van grasland geactualiseerd. Hieruit komt naar voren dat het verstandig is om bij meerjarig gescheurd grasland geen drijfmest aan te wenden. Deze mest kan worden benut voor de grasgroei.

Bemestingscommissie%3A+geen+drijfmest+op+gescheurd+meerjarig+grasland
© Johan Wissink

Het bemestingsadvies voor mais is 180 - Nmineraal - Nnalevering. Een gescheurde zode levert stikstof (N) na. Voor de som van Nmineraal en Nnalevering rekent de commissie 50 kilo stikstof per hectare voor eenjarig gras, 100 kilo voor tweejarig gras, 120 kilo voor drie- tot vierjarig grasland en 135 kilo voor ouder grasland. De mestgift dient daarop aangepast te worden.

De laatste kilo's stikstof dragen volgens de commissie weinig bij aan de maisopbrengst. Daarom is er ook een scherp N-advies voor mais dat uitgaat van 140 kilo stikstof per hectare. Dit kost slechts enkele procenten opbrengst. Tegelijk houdt een veehouder meer mest over voor het grasland, dat scheelt kunstmest.


Kali aandachtspunt

Het eerste jaar na scheuren, levert de ondergewerkte zode voldoende kali na. Kali is wel een aandachtspunt als in het tweede of derde jaar na scheuren een beperkte mestgift wordt gegeven. Verder adviseert de commissie om vooral op zand voldoende zwavel in de rij te gebruiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer