Van der Tak na aantijgingen FDF: 'Mark, had me gebeld'

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland heeft in een video gereageerd op aantijgingen van Mark van den Oever van Farmers Defence Force. De FDF-frontman bekritiseert het standpunt van LTO ten aanzien van de stikstofaanpak. Hij heeft het mis, zegt Van der Tak.

Van+der+Tak+na+aantijgingen+FDF%3A+%27Mark%2C+had+me+gebeld%27
© Archief

FDF-voorman Mark van den Oever verspreidde dinsdag een video waarin hij de suggestie wekt dat LTO Nederland medeverantwoordelijk is voor de stikstofbrief van minister Christianne van der Wal voor Natuur & Stikstof. Van der Tak reageert door te zeggen dat dit onjuist is. Hij vindt dat de manier waarop FDF deze suggestie wekt, het belang van de agrarische sector geen goed doet. Van der Tak verwijst ook naar de reactie die hij eerder gaf, waarin hij zijn onvrede over de stikstofbrief uitte.


'Als Mark eerst met mij had gebeld, want hij heeft mijn nummer, of eerst onze reactie op de stikstofbrief had gelezen, of het plan Duurzaam Evenwicht had bestudeerd, dan had hij geweten dat LTO vindt dat de minister nog niet in de buurt komen van de juridische uitgang van het stikstofmoeras waarin de overheid vast zit', zegt Van der Tak. 'Haar stikstofbrief scoort een dikke onvoldoende en valt ijskoud op het erf van onze boeren en tuinders. Niemand kan juridisch gezien met deze brief uit de voeten.'
PAS-melders

Van der Tak benadrukt dat het plan van Van der Wal onder de maat is. Zo vindt hij dat de PAS-melders dit jaar moeten worden gelegaliseerd. Ook stelt hij dat de beleidsmakers zich niet moet blindstaren op de kritische depositie waarde (KDW). maar moeten handelen op basis van metingen aan de bron. Daarnaast is een goede vrijwillige regeling nodig voor ondernemers die toch al willen stoppen in plaats van onteigenen. Ook vraagt Van der Tak om plannen die toekomstperspectief bieden aan de blijvers.

In de video reageert LTO-voorzitter Sjaak van der Tak op de uitspraken van Mark van den Oever en deelt hij zijn eigen zorgen en frustraties met betrekking tot de huidige gang van zaken wat betreft het stikstofbeleid. 'Laten we naast elkaar staan en stoppen met het ophitsen van onze achterban', zegt Van der Tak.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer