LTO Nederland: 'Vleestaks niet de oplossing'

Uit onderzoek blijkt dat zowel consumenten, producenten en uitvoerende overheden tegen een vleestaks zijn. LTO Nederland noemt goed en gezond eten van groot belang voor welzijn, gezondheid en geluk. 'Een vleestaks is in ieder geval niet de oplossing.'

LTO+Nederland%3A+%27Vleestaks+niet+de+oplossing%27
© Twan Wiermans

Nieuw onderzoek met de focus op een belasting op vlees draagt daaraan in de ogen van LTO Nederland niet bij. Die reageert op de brief die landbouwminister Henk Staghouwer stuurde aan de Kamer waarin hij aangeeft de mogelijkheden van een vleestaks opnieuw te willen onderzoeken.'Het idee is niet nieuw en de conclusie is bekend: de consument wil het niet, de producent gelooft het niet en de overheid kan het niet. Laten we uitdagingen als overgewicht, hart- en vaatziekten, klimaat- en natuuropgaven integraal aanpakken en niet weer een oude koe uit de sloot halen', zegt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak.


Maatregel niet populair

Uit onderzoek van Direct Research blijkt dat een vleestaks geen populaire maatregel is. Ook niet bij mensen die vinden dat er minder vlees moet worden gegeten. Voorlichting door het Voedingscentrum wordt als een veel betere maatregel gezien: 62 procent procent van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden gegeten, ziet dit als het beste middel.


Bijna de helft van de 'zelfverklaarde vleesminderaars' denkt dat een hogere prijs via een keurmerk als biologisch of Beter Leven de beste route is. Gemeten naar alle respondenten ziet slechts 20 procent van de Nederlanders iets in het invoeren van een vleestaks. Het overgrote merendeel van de Nederlandse bevolking voelt er dus niets voor, concludeert LTO Nederland.


Geen voorstander

LTO Nederland is in beginsel nooit voorstander van heffingen en taksen op eten. Boeren en tuinders hebben zorgen over de manier waarop dit terugvloeit naar diegenen die het nodig hebben. 'Beloftes over dat de opbrengsten bij de veehouder terechtkomen, zijn precies dat: beloftes.'


Dat in de Kamerbrief wordt gesproken over het terugvloeien van 'een deel' van de heffing roept meer vragen dan vertrouwen op. Ook kunnen heffingen zorgen voor 'eet-ongelijkheid' tussen diegenen die het wel en diegenen die het niet kunnen betalen. Daarom zet LTO Nederland volop in op het vergroten van bewustwording bij de Nederlandse consument en op het brede plan Waardecreatie in Ketens.


Heffing op termijn optie

De realiteit volgens LTO Nederland is dat te vaak de kiloknaller en scherper geprijsd fastfood en ongezonde producten in de boodschappenmand verdwijnen. 'Als het gat, tussen inspanningen van boeren en tuinders en de prijs die ze daarvoor krijgen, niet wordt gevuld, dan kan een heffing op termijn een optie zijn. Niet om een gezond product als vlees van het menu te krijgen. Wel om duurzaam consumeren en produceren, in de breedste zin van het woord, te stimuleren.'

Een toekomstige heffing kan in de ogen van LTO Nederland ook alleen wanneer wordt voldaan aan de door Wageningen University & Research gestelde randvoorwaarden. Die betreffen mededinging, staatssteun en samenwerking tussen overheid en ketenpartijen bij het vormgeven van een praktische uitvoerbare heffing en een doeltreffende besteding van de terugsluis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer