Brussel neemt maatregelen tegen Japanse kever

Alle planten met aanhangend groeimedium moeten vanaf 11 april dit jaar vrij zijn van Popillia japonica, ofwel Japanse kever. Met deze maatregel wil de Europese Unie (EU) verspreiding ervan tegengaan.

Brussel+neemt+maatregelen+tegen+Japanse+kever
© NVWA

Vanaf die datum komen er extra eisen voor de import van planten uit Canada, China, India, Japan, Rusland, Verenigde Staten en Zwitserland. Ook bij het verhandelen van planten binnen de EU gelden nieuwe regels. Ze moeten dan komen uit een gebied dat officieel vrij is verklaard van Japanse kever. Voordat de planten in de handel komen, moeten ze officieel zijn geïnspecteerd. Brussel heeft Popillia japonica bestempeld als een quarantaine-organisme met prioriteit.


De kever kan voor grote economische schade zorgen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Meerdere boomkwekerijgewassen zijn waardplant. De Japanse kever is eind vorig jaar aangetroffen in Duitsland. Het insect komt ook voor in Italië, Portugal en Zwitserland.

De nieuwe eisen gelden ook voor graszoden, maar niet voor waterplanten en weefselkweek. De NVWA houdt voor de Japanse kever een dossier bij. Een dood exemplaar van de kever is in 2018 gevonden op Schiphol.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer