Landbouwgrond blijft in Nederland duurst van Europa

Nergens anders in Europa is landbouwgrond zo duur als in Nederland. Dat bevestigen de nieuwste cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat. Een hectare bouwland kostte in 2019 gemiddeld 69.632 euro. In bijna alle Europese regio's is bouwland duurder dan grasland.

Landbouwgrond+blijft+in+Nederland+duurst+van+Europa
© Nieuwe Oogst

In alle Nederlandse regio's lag de prijs van bouwland boven alle andere nationale gemiddelden van de Europese Unie (EU). Regionaal zijn er wel grote verschillen. Zo was bouwland op de Spaanse Canarische eilanden het duurst met gemiddeld 120.477 euro per hectare in 2020. Bouwland was het goedkoopst in Kroatië. Daar kostte in 2020 een hectare gemiddeld 3.440 euro. Op regionaal niveau kostte een hectare bouwland het minst in de regio Övre Norrland in Zweden. Dat is de meest noordelijke streek van Zweden. Een hectare bouwland kostte daar in 2020 gemiddeld 1.822 euro.

Tussen 2011 en 2020 stegen de prijzen voor bouwland volgens Eurostat het hardst in Roemenië en Tsjechië. In deze landen vervijfvoudigde de prijs voor bouwland in deze periode. Andere sterke stijgingen werden opgetekend voor Estland en Litouwen (beide ongeveer drieënhalf keer zo hoog, hoewel ze tot de laagste nationale gemiddelden in de EU behoren), en Bulgarije, Hongarije en Polen (meer dan een verdubbeling).


Griekenland uitzondering

Ook in de meeste andere lidstaten stegen de prijzen. De opmerkelijke uitzondering was Griekenland, waar de gemiddelde prijs van bouwland met 18 procent daalde in de periode 2011-2020.

Ook de prijzen voor pacht van landbouwgrond verschillen sterk in Europa, zowel tussen landen als tussen regio's. De pacht van een hectare bouwland of blijvend grasland was in Italië het duurst (gemiddeld 837 euro per jaar), op de voet gevolgd door Nederland (gemiddeld 819 euro in 2019).

Het hoogste regionale gemiddelde voor het pachten van een hectare bouwland of blijvend grasland in 2020 was in de Italiaanse streek Friili-Venezia Giulia (1.714 euro), bij de grens van Oostenrijk en Slovenië. Het pachten van landbouwgrond was in 2020 gemiddeld het goedkoopst in Slowakije (57 euro per hectare). De goedkoopste regio's voor pacht in de EU waren Mellersta Norrland en Övre Norrland in Zweden (beide 34 euro per hectare in 2020).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer