Gedeputeerde wil snel onderzoek naar grondhandel Eemshaven

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) wil dat er zo snel mogelijk onderzoek komt naar de aankoop van landbouwgrond door Groningen Seaports voor de bouw van Google in de Eemshaven. 'Ik zal mij tot het uiterste daarvoor inzetten', zei de gedeputeerde, die ook bestuurder is van het havenbedrijf, woensdag in de Provinciale Staten-commissie.

Gedeputeerde+wil+snel+onderzoek+naar+grondhandel+Eemshaven
© (c) Anjo de Haan

Groningen Belang-fractievoorzitter Bram Schmaal stelde het onderwerp aan de kaak naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur. Dit actualiteitenprogramma bracht dinsdag naar buiten dat provincie Groningen en twee gemeenten boeren hebben gedupeerd bij de handel in grond. En dat met name een agrarisch bedrijf, Bakker Bierum in Bierum, 'verrijkt is met miljoendeals'.
Dubbele dijk

Niet alleen bij de grondverwerving voor Google, ook bij het verpachten van gronden voor de dubbele dijk bij Delfzijl worden vraagtekens gezet. Schmaal vroeg waarom de provincie deze gronden niet heeft gekocht van het bedrijf Bakker Bierum, maar heeft gepacht voor 26 jaar. Dat gebeurt tegen een 'aanmerkelijk hoger bedrag' dan de reguliere landbouwgrondprijs.


Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) is het 'alleszins verantwoord om er een hogere prijs voor te geven dan de primaire landbouwkundige waarde'. De dubbele dijk dient meerdere doelen, legde hij uit. Het maakt onderdeel uit van het hoogwaterbeschermingsprogramma, maar er wordt ook geëxperimenteerd met vernieuwde landbouw en slibinvang.

'Het is een bewuste keuze geweest om het niet in eigendom te nemen. Het gaat om een pilot', zei Staghouwer. Dat biedt de mogelijkheid volgens hem om na de proef de grond weer te veranderen naar landbouwgrond. Bakker Bierum was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer