LTO Noord eist onderzoek naar grondhandel voor Google Eemshaven

LTO Noord eist onderzoek naar de grondverwerving rond de bouw van datacentrum Google bij de Eemshaven in provincie Groningen. Het lijkt erop dat over de rug van boeren miljoenen euro's zijn verdiend, stelt afdelingsvoorzitter Lammert Westerhuis van Het Hogeland.

LTO+Noord+eist+onderzoek+naar+grondhandel+voor+Google+Eemshaven
© Han Reindsen

Provincie Groningen en twee gemeenten hebben door 'machtsmisbruik' boeren gedupeerd bij de handel in grond. Met name één agrarisch bedrijf is daarbij verrijkt met miljoenendeals, meldde het actualiteitenprogramma Nieuwsuur dinsdagavond.Havenbedrijf Groningen Seaports zou ruim tien jaar geleden onbevoegd overeenkomsten en contracten hebben afgesloten. Het van oorsprong overheidsbedrijf is enkele jaren geleden geprivatiseerd. Provincie Groningen is aandeelhouder van Groningen Seaports en daarmee nog zeer actief betrokken bij de besluitvorming. Niet alleen de contracten rond grondaankoop, ook die over windmolenrechten zijn volgens Nieuwsuur dubieus.


Parlementaire enquête

Het nieuws slaat bij Westerhuis in als een bom. 'Het is een vreemde zaak. Wij willen dat de onderste steen boven komt.' Een parlementaire enquête is hierbij volgens hem een optie. 'We zijn diep teleurgesteld. Mensen en dus ook boeren en tuinders moeten de overheid kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen staat al ter discussie. Wij willen weten hoe de vork in de steel zit. De overheid moet hierin transparant zijn. Waarom heeft de overheid eerst een koopcontract met een boer gesloten en trekt ze dat later weer in?', stelt Westerhuis.

Onlangs maakten de provincie en gemeente Het Hogeland bekend dat ze plannen hebben voor uitbreiding van de Eemshaven. Voor het nieuwe bedrijventerrein is 600 hectare landbouwgrond nodig. LTO Noord roept nu op om die plannen terug te draaien.


Ook vindt Westerhuis dat de plannen voor uitkoopregelingen op het gebied van stikstof in de ijskast moeten worden gezet. Eerst moet er duidelijkheid komen over de gang van zaken in Groningen en moet door openheid in analyses en gedane transacties hieromtrent het geschade vertrouwen worden hersteld, geeft hij aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer