Rusland beperkt export zonnebloemolie en zaden

Rusland legt een quotum op aan de export van zonnebloemolie en verbiedt de uitvoer van zonnebloempitten en koolzaad. Dat liet het Russische landbouwministerie donderdag weten.

Rusland+beperkt+export+zonnebloemolie+en+zaden
© VidiPhoto

Het verbod op de export van zonnebloempitten en koolzaad gaat per 1 april in. De uitvoer van zonnebloemolie en meel wordt vanaf 15 april beperkt tot respectievelijk 1,5 miljoen en 700.000 ton. Volgens een officiële verklaring op de berichtenapp Telegram gelden de maatregelen tot 31 augustus 2022.


Rusland stelt dat de beperkingen nodig zijn om de binnenlandse markt te 'beschermen' en te voldoen aan de behoeften, omdat de prijs van zonnebloemolie stijgt door de impact van de oorlog in Oekraïne. 'Naast de sterke stijging van de wereldprijzen voor zonnebloemolie en oliezaden, is er op dit moment een toegenomen vraag naar Russische producten', aldus het ministerie.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Uit een analyse van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties zijn Rusland en Oekraïne samen met 52 procent goed voor iets meer dan de helft van de wereldwijde exportmarkt voor zonnebloemolie. Ook zijn de landen de belangrijkste wereldwijde leveranciers van koolzaadolie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer