Russische kunstmestmagnaat vreest voedselcrisis

De oorlog in Oekraïne is een tragedie die gestopt moet worden. Anders zal er wereldwijd sprake zijn van een voedselcrisis omdat de prijzen voor kunstmest wereldwijd te hoog zullen zijn voor boeren.

Russische+kunstmestmagnaat+vreest+voedselcrisis
© Uralchem

Deze oproep is afkomstig van de Russische steenkool- en kunstmestmagnaat Andrej Melnitsjenko. Slachtoffers van deze crisis zullen de landbouw en het voedsel zijn', vreest de oprichter van Ruslands grootste ammoniumnitraatproducent Uralchem en steenkolenproducent SUEK. 'Het heeft al geleid tot torenhoge prijzen voor meststoffen die niet langer betaalbaar zijn voor boeren.'


Vanwege de oorlog werden ook sancties opgelegd aan Russische zakenlieden, werden staatseigendommen bevroren en werd een groot deel van de Russische bedrijfssector van de wereldeconomie afgesneden. Daarmee willen de bondgenoten de Russische president Vladimir Poetin dwingen van koers te veranderen. Maar die weigert.


Sancties

Ook tegen Melnitsjenko zijn door de Europese Unie sancties ingesteld. Zijn megajacht werd enkele dagen geleden in Italië in beslag genomen. Het vaartuig is meer dan een half miljard euro waard.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

'De gebeurtenissen in Oekraïne zijn werkelijk tragisch. We hebben dringend vrede nodig', zei Melnitsjenko. Hij heeft de Russische nationaliteit, maar werd geboren in Belarus. Zijn moeder is Oekraïense. 'Als Rus van nationaliteit, Belarus van geboorte en Oekraïner van bloed voel ik grote pijn en ongeloof als ik broederlijke volkeren zie vechten en sterven', zegt Melnitsjenko.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer