Meststoffenproducent in financiële problemen door oorlog

Meststoffenproducent Rosier heeft te maken met acute financiële problemen. Het Belgische bedrijf, dat ook een vestiging heeft in het Zeeuwse Sas van Gent, is sterk afhankelijk van Rusland en Oekraïne.

Meststoffenproducent+in+financi%C3%ABle+problemen+door+oorlog
© Twan Wiermans

De klanten in Oekraïne vertegenwoordigden ongeveer 10 procent van de omzet van Rosier in het boekjaar 2021. Door de oorlog kan de onderneming belangrijke klanten in het land niet meer beleveren. Ook zijn prijzen van grondstoffen als nitraten, fosfaten en kalium aanzienlijk gestegen en zijn bepaalde cruciale grondstoffen niet meer beschikbaar.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Rosier importeerde bijna 20 procent van de grondstoffen van Russische en Wit-Russische leveranciers, maar vanwege economische sancties ligt de bevoorrading stil. De continuïteit van de onderneming wordt bedreigd, omdat door de oorlog de financiële problemen die Rosier al kende, nog verder zijn toegenomen.


Maatregelen

De meststoffenproducent laat weten diverse maatregelen te onderzoeken om de huidige situatie aan te pakken. Zo kijkt het bedrijf naar de mogelijkheden met een overbruggingskrediet, alternatieven voor Oekraïense en Russische klanten of kostenbesparingen.


De genoemde maatregelen zouden boven op het reddingspakket komen dat Rosier begin februari aankondigde. Daarnaast heeft de Oostenrijkse hoofdaandeelhouder Borealis plannen om schulden om te zetten in aandelen, al moeten overige aandeelhouders daar nog wel mee akkoord gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer