Staghouwer onderzoekt invoering van vleestaks

Landbouwminister Henk Staghouwer gaat de invoering van een heffing op vlees onderzoeken. 'Ook via prijssignalen heeft de overheid de mogelijkheid prikkels te geven richting duurzamere en gezondere keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken', stelt de bewindsman in een brief over het voedselbeleid. In het onderzoek wordt rekening gehouden met 'de uitvoerbaarheid van de maatregel'.

Staghouwer+onderzoekt+invoering+van+vleestaks
© Twan Wiermans

De opbrengst van zo'n heffing moet terechtkomen bij veehouders die van dat geld kunnen verduurzamen, is het idee van Staghouwer. Eerder bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw dat een vleestaks die specifiek ten goede komt aan bioboeren een doeltreffend middel kan zijn.

Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord aan extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken en geen btw meer te willen heffen op groenten en fruit. 'Zo kan de consument gestimuleerd worden om tot betaalbare, gezondere en duurzame keuzes te komen', denkt Staghouwer.


Naast de prijs van voedselproducten spelen voor consumenten vooral gemak en gewoonte een belangrijke rol. Het kabinet wil dus ook op die punten de drempel verlagen voor mensen om in de supermarkt de gezonde keuze te maken. 'Door bijvoorbeeld het stellen van een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel in de schappen.'


Concrete doelen

Daarnaast blijkt uit een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren dat het belangrijk is concrete doelen te stellen. Ook daar wil het kabinet aan werken.

Staghouwer noemt als voorbeeld het doel om consumenten 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten (uit bijvoorbeeld groente) te laten eten, ten opzichte van de huidige verhouding van 60 procent dierlijk, 40 procent plantaardig. Dat doel is niet in beton gegoten, benadrukt hij. 'Als ontwikkelingen of nieuwe inzichten ertoe leiden dat een verscherping of versnelling van het doel nodig is, kan dit tot een heroverweging leiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer