Duitse vleestaks komt er hoe dan ook aan

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner (CDU) heeft drie financieringsvoorstellen gepresenteerd voor een miljardenhervorming van de Duitse veehouderij. Die kan worden betaald door de prijs van vlees met zo'n 0,40 euro per kilo te verhogen. Dat wil de Duitse regering doen door de btw op dierlijke producten fors te verhogen of door een algemene belastingverhoging.

Duitse+vleestaks+komt+er+hoe+dan+ook+aan
© Twan Wiermans

Voor meer dierenwelzijn in de Duitse veehouderij is de komende tien jaar ongeveer 10 miljard euro nodig. Het voorstel van Klöckner behelst niet alleen de aanpassingen aan stallen, ligboxen en kippenrennen, maar ook meer milieubescherming en biodiversiteit.

Een btw-verhoging van de huidige 7 procent naar het standaardtarief van 19 procent is in principe haalbaar. Die methode is volgens Klöckner te verkiezen vanwege de lage administratieve kosten. 'De samenleving wil meer dierenwelzijn. Dat is niet gratis', zegt ze. 'Zonder richtlijnen van de overheid gaat het niet.' De Duitse landbouwminister vindt dat het niet langer de vraag is of er een vleesbelasting komt, maar hoe.


Elk van de gelanceerde betalingsmethoden heeft voor- en nadelen, zo werd dinsdagmiddag duidelijk bij de presentatie van de langverwachte haalbaarheidsstudie. Een vleestaks per kilo heeft waarschijnlijk de meeste invloed op het koopgedrag van het winkelend publiek, terwijl een algemene belastingverhoging alle Duitsers treft. Volgens de nu gepresenteerde studie zou een btw-verhoging jaarlijks tot 6,3 miljard euro opleveren. Een belasting van 0,47 euro per kilo vlees en 0,02 euro per kilo melk kan 4,2 miljard euro opleveren.

De landbouwhervorming is een heet hangijzer in de Duitse politiek. Niet alleen tussen de partijen CDU, SPD, FDP en de Groenen, maar ook tussen overheidsinstanties op landelijk niveau en in de deelstaten. De Duitse Boerenbond dringt in een eerste reactie aan op een snelle en volledige implementatie van de voorstellen. Bovendien wil de belangenbehartiger dat het geld op de plek komt waar het dierenwelzijn wordt gerealiseerd, 'namelijk bij de boer'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer