Sector verzet zich tegen vleestaks

Boeren en de vleessector zien niets in plannen om een extra belasting op vlees in te voeren. Dat heeft LTO Nederland samen met verschillende organisaties in een brief aan informateur Mariëtte Hamer laten weten. PvdD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie zijn voorstander van zo'n vleestaks.

Sector+verzet+zich+tegen+vleestaks
© Twan Wiermans

Niets wijst erop dat met een vleesbelasting milieu- en dierenwelzijnsdoelen worden gehaald, stellen de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), LTO Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de pluimveeverwerkende industrie (Nepluvi) en de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

Een vleestaks is volgens de partijen niet effectief, niet uitvoerbaar en soms zelfs contraproductief. Ze verwijzen onder meer naar onderzoek van adviesbureau EY in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


De sectorpartijen denken dat de extra belasting heel ingewikkeld zal worden, moeilijk te handhaven en zal leiden tot onnodig zware administratieve lastendruk voor mkb-bedrijven. 'Daardoor komt het voortbestaan van honderden slagers op de tocht te staan.'


Veestapel verkleinen

De politieke partijen willen de vleesbelasting onder meer gebruiken om de veestapel te verkleinen of om meer mensen over te laten stappen op een vegetarisch of veganistisch dieet. Volgens de boeren- en vleesorganisaties is er in de samenleving onvoldoende draagvlak voor vleesbelasting. Ze wijzen erop dat 95 procent van de Nederlanders vlees eet.

Bovendien wordt er op andere manieren volgens de ondertekenaars van de brief al gewerkt aan verduurzaming van de sector. 'Op dit moment is er al extra duurzaam vlees verkrijgbaar', staat in de brief. 'Daarvoor werken veehouders, vleesverwerkers, retail en cateraars samen in concepten als Beter Leven en Varken van Morgen.'


Duurzaamheid en dierenwelzijn

Dit iets duurdere vlees garandeert niet alleen betere duurzaamheid en een beter dierenwelzijn. 'Het levert de veehouder idealiter ook volledige compensatie op, waardoor deze gestimuleerd wordt om nog duurzamer en welzijnsvriendelijker te gaan produceren.'

Een vleesbelasting zou volgens de ondertekenaars van de brief een tegenovergesteld effect hebben. 'Die meerprijs als gevolg van de belasting zou niet naar de boer als beloning gaan voor zijn inspanningen voor een beter dierenwelzijn en een beter milieu, maar naar de overheid. En in de supermarkt zou Nederlands vlees nog meer verdrongen worden door goedkoper vlees uit in het buitenland. Dat wordt vaak met een slechter dierenwelzijn en met meer milieubelasting geproduceerd.' Een discussie over een vleesbelasting kan volgens de partijen daarom alleen in Europees verband gevoerd worden.

Vorige week riep de TAPP Coalitie de formerende partijen op een milieuheffing op vlees in te voeren en de opbengst te gebruiken voor een lagere btw op groenten en fruit en compensaties voor boeren en lage inkomens. Deze oproep krijgt volgens de transitiecoalitie steun van onder meer Danone, Alpro, HAK, Beyond Meat, Quorn, en Vivera.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer