Gemeente Westerveld trekt aan de bel om aanhoudende wolvenschade

Gemeente Westerveld heeft bij provincie Drenthe en uitvoeringsorganisatie BIJ12 aan de bel getrokken voor een betere preventieregeling en afhandeling van wolvenschade. Het huidige maximale subsidiebedrag van 20.000 euro om meerkosten te dekken, voldoet niet volgens de gemeente.

Gemeente+Westerveld+trekt+aan+de+bel+om+aanhoudende+wolvenschade
© ZLTO

Dat antwoordde wethouder Henk Doeven van gemeente Westerveld afgelopen maandag op vragen van de CDA-fractie in de gemeenteraad. 'Die 20.000 euro lijkt heel wat, maar als je extra personeel in dienst moet nemen om rasters te verzetten om je kudde te beschermen, is dat zo op.'

Hij wees er wel op dat de gemeente zelf geen partij is als het gaat om schadevergoedingen of welke maatregelen schapenhouders kunnen treffen. 'De provincies zijn aan zet. Zij moeten stappen zetten om schades beter en sneller af te handelen.'


Emoties

De laatste weken zijn in de regio weer enkele tientallen schapen aangevallen door vermoedelijk een wolvenpaar dat zich ophoudt in het Drents-Friese Wold. De impact daarvan is enorm, erkende Doeven. 'De emoties lopen erg hoog op. Niet alleen over de financiële schade, zeker ook over het dierenleed dat wordt aangericht.'

Volgens CDA-fractievoorzitter Gerjo Ballast gebeurt er nu onvoldoende. 'Er is nog niet genoeg beleid. We moeten aan de voorkant regelen dat je kunt ingrijpen. Lastig is alleen dat we nog moeten uitvinden wat wel werkt en wat niet.'


Gedoogbeleid

Wethouder Doeven zei nog dat gemeente Westerveld het neerzetten gedoogt van hogere veerasters dan is toegestaan. Volgens de gemeentelijke regelgeving mogen hekwerken maximaal 90 centimeter hoog zijn. 'Als die dan 120 centimeter hoog worden, is handhaving daarop voor ons geen prioriteit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer