Vervoer hoogdrachtige of pas afgekalfde koe vanaf 1 februari strafbaar

Update - Veehouders die vanaf 1 februari een hoogdrachtige koe op transport zetten voor de slacht, riskeren een gang naar de strafrechter. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vervoer+hoogdrachtige+of+pas+afgekalfde+koe+vanaf+1+februari+strafbaar
© Saveetra

Tot nu toe kreeg een veehouder bij het transport van hoogdrachtige koeien alleen een waarschuwing of een bestuurlijke boete.

Per 1 februari wordt de handhaving aangescherpt. In de Transportverordening staan een aantal specifieke situaties opgenomen met betrekking tot gewonde, zwakke en zieke dieren die niet vervoerd mogen worden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor koeien die kort daarvoor hebben afgekalfd.


Runderen die meer dan 90 procent van de dracht erop hebben zitten, worden niet in staat geacht om te worden vervoerd. Ook niet als het gaat om korte ritten.

Veehouders die zich toch schuldig maken aan het vervoeren van hoogdrachtige koeien overtreden de Transportverordening en begaan daarmee een strafbare feit van dierenmishandeling op basis van de Wet dieren. Deze overtreding wordt de veehouder aangerekend en wordt aan het Openbaar Ministerie aangeboden in een proces-verbaal, aldus de NVWA. Op andere overtredingen van de transportverordenig staat een boete.


Risicogerichte inspecties

Vorig jaar waren van de 171 uitgevoerde NVWA-inspecties bij veetransporten 132 niet in orde, meldt de NVWA. In deze gevallen zijn dieren vervoerd die niet vervoerd hadden mogen worden. Hoewel deze inspecties risicogericht zijn geselecteerd, waarbij de kans op overtreding relatief groot is, onderstrepen deze cijfers volgens de inspectiedienst dat aandacht voor deze kwetsbare diergroepen belangrijk blijft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer