Opnieuw onrust om veevoerfabriek ABZ in Markelo

De veevoerfabriek van ABZ Diervoeding in het Overijsselse Markelo heeft een tank met de gevaarlijke stof mierenzuur geleegd. Dat gebeurde nadat bleek dat de opslag niet voldeed aan de voorschriften.

Opnieuw+onrust+om+veevoerfabriek+ABZ+in+Markelo
© Emiel Muijderman

Provinciale Statenleden Annemieke Wissink (PvdA) en Dinand Leferink (VVD) maken zich zorgen om de situatie rondom de veevoerfabriek die midden in het dorp staat. Zij stelden de situering van veevoerfabrieken in woonkernen al eerder ter discussie. Op hun verzoek werkt de provincie aan een haalbaarheidsonderzoek van verplaatsing van fabrieken uit dorpen.

Nu blijkt dat de omgeving van de fabriek wellicht is blootgesteld aan mierenzuur. Deze stof kan bij aanraking en inademing schade veroorzaken. 'Dit incident maakt voor ons nogmaals duidelijk dat fabrieken als deze niet in dorpskernen thuishoren', vinden de Statenleden. Op het terrein van ABZ Diervoeding staat een bovengrondse opslagtank met 30 ton van het mierenzuur.


Historisch zo gegroeid

'We begrijpen dat de locatie van ABZ historisch zo gegroeid is, maar het is verre van ideaal dat een grote veevoerfabriek midden tussen de huizen staat', laten de twee Statenleden in een gezamenlijke reactie weten. 'Omwonenden hebben last van stank, geluid en grote vrachtwagens. En nu blijkt dat de opslag van gevaarlijke stoffen niet aan de eisen voldoet.'

'Dat moeten we gewoon niet meer willen', stellen Wissink en Leferink. 'Daarom ook de oproep in onze motie van 2020 voor onderzoek door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel. Dat onderzoek heeft overigens niet alleen betrekking op Markelo, maar alle Overijsselse kernen waar soortgelijke fabrieken staan. Wat in Markelo is gebeurd, zou ook in andere kernen kunnen plaatsvinden.'

ABZ heeft de tank met mierenzuur inmiddels geleegd, nadat bekend werd dat de gemeente een dwangsom van 20.000 euro eiste omdat de opslag niet voldeed aan de voorschriften. De gemeente wil graag dat de opslag wordt verplaatst naar een plek die meer centraal op het terrein ligt. Daar is een kostenplaatje van 200.000 euro aan verbonden.


Zuur geld

'De veiligheid van omwonenden is natuurlijk enorm belangrijk', verzekeren Wissink en Leferink. 'Maar ergens is het toch zuur geld. Met dit geld wordt er verbouwd in een fabriek die eigenlijk gewoon helemaal verplaatst moet worden, naar een plek waar de ondernemer kan ondernemen en omwonenden geen last meer hebben.'

Medio januari 2022 publiceert Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) de uitkomst van het onderzoek naar de haalbaarheid voor het verplaatsen van veevoederfabrieken in Overijssel.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer