Inventarisatie VTA bevestigt grote uienvoorraad

Bij uientelers die deelnemen aan de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) ligt 15,5 procent meer voorraad dan het vijfjarig gemiddelde.

Inventarisatie+VTA+bevestigt+grote+uienvoorraad
© Twan Wiermans

Ook blijkt uit de inventarisatie dat de vrije voorraad uien op peildatum 1 december de hoogste is van de afgelopen zes jaar. VTA maakt bij de voorraadcijfers wel de aantekening dat het meerjarig gemiddelde sterk omlaag gehaald wordt door het droge seizoen 2018-2019.

In absolute tonnen is de totale voorraad aan gele en rode uien vergelijkbaar met de seizoenen 2017-2018 en 2019-2020. De belangrijkste conclusie van VTA is dat er ondanks de goedlopende export in Nederland toch nog behoorlijk veel uien op voorraad liggen. Van de gele uien in opslag is 40 procent al verkocht en bij rode uien is dit aandeel 57 procent.


Beeld van goedlopende afzet

Het volume in absolute tonnen dat door de VTA-telers nu al is geleverd voor de afzet is per 1 december 4,5 procent hoger dan vorig seizoen en 14 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Van de totale oogst 2021 voor zaaiuien is 33 procent inmiddels afgeleverd. Volgens VTA liggen deze cijfers in lijn met het beeld van een goedlopende afzet.


De gemiddelde opbrengsten van de deelnemende uientelers berekent VTA op 55,4 ton per hectare. Dat is 2,8 ton hoger dan vorig jaar en is vooral toe te schrijven aan de hogere opbrengsten onder de rivieren. Tot slot wijst VTA erop dat de tarrapercentages dit seizoen relatief hoog zijn. Een uitval van 15 procent is volgens de organisatie geen uitzondering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer