Inventarisatie VTA laat inhaalslag uienmarkt zien

De uienmarkt heeft een inhaalslag gemaakt ten opzichte van december. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie in februari onder de deelnemers van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Inventarisatie+VTA+laat+inhaalslag+uienmarkt+zien
© Koos van der Spek

De vrije voorraad is inmiddels lager dan het langjarig gemiddelde. Vooral in de rode uien is een flink gat geslagen. Het afgeleverde volume gele uien door de deelnemers omvat circa 51 procent van de oogst. In absolute tonnen is 13,3 procent meer afgeleverd dan vorig seizoen.

Bij rode uien ligt het afgeleverde percentage flink hoger dan in de laatste jaren. Van de rode uien is inmiddels 68,3 procent afgeleverd, vorig seizoen was dat nog 53,5 procent. In de gele uien ligt het afgeleverde percentage iets lager.


Meer voorraad

Bij de deelnemers aan de VTA-voorraadinventarisatie ligt in absolute tonnen nog altijd ongeveer 13 procent meer voorraad dan het vorige seizoen. Daarmee is de absolute voorraad 5,7 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. De vrije voorraad is ondertussen 3,4 procent lager dan het langjarig gemiddelde. Hierbij is het extreem droge jaar 2018 buiten beschouwing gelaten.


Daarom is een relatief groot deel van de voorraad al verkocht. De vrije voorraad lag in december nog 13,6 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral in de rode uien is de vrije voorraad laag. Bij de deelnemers is slechts 22,9 procent van de oogst nog vrij. In de gele uien is dat 39,4 procent.


Goedlopende afzet

In de markt overheerst een positieve vaste stemming, laat de VTA weten. Dit ondanks dat er nog een behoorlijk volume moet worden afgezet in de komende maanden. Kijkend naar de exportcijfers kan tot en met week 4 worden gesteld dat de afzet in zijn geheel minder lijkt te stagneren dan vorig jaar, waarbij de afzet richting Polen een stevige bodem vormt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer