Varkensprijs op korte termijn boven 2 euro

De prijs van vleesvarkens zou binnen enkele weken weleens boven de 2 euro per kilo kunnen liggen. De opbrengsten nu liggen bij 1,74 euro (DCA) nog altijd onder de kostprijs. Willen retail en horeca in de zomer over varkensvlees beschikken, dan moet de prijs op korte termijn verder omhoog.

Varkensprijs+op+korte+termijn+boven+2+euro
© Twan Wiermans

Dat zegt varkenseconoom Robert Hoste van Wageningen Economic Research. Hij noemt de kostendekking 'echt onvoldoende'. 'Zeugenhouders hebben maanden op een houtje gebeten. Wil je voorkomen dat zij omvallen, dan moet de biggenprijs omhoog. En willen afnemers niet krap komen te zitten, dan moeten zij ook met geld over de brug komen.'

Maandag maakte Vion bekend in het vervolg voor Nederland een notering te willen afgeven die minder de Duitse volgt. Als reden voert de slachterij aan dat de recente prijsstijging (plus 22 cent naar 1,82 euro) in Nederland fors hoger is dan die van bijvoorbeeld Denemarken (+5,3 cent) en Spanje (+7,4 cent). Waarbij de Spaanse prijzen hoger liggen dan die in Nederland.


Geen afspiegeling

Hoste snapt de beweegreden van Vion. Afrikaanse Varkenspest zal nog lang een stempel drukken op de Duitse varkenshouderij, terwijl de Duitse retail steeds meer focust op 5D. 'Geef je een notering af, dan moet dat een afspiegeling zijn van de prijs waarvoor de slachterij het vlees weer verkoopt. En dat is nu niet het geval.'

Inmiddels echter roeren zich ook Spaanse varkenshouders en roepen om Duitse prijzen om de extra kosten voor onder andere voer te kunnen betalen. Terwijl het tekort aan slachtvarkens in Duitsland zorgt voor een zuigende werking.


Dilemma

Het krappe aanbod dwingt Duitse slachterijen tot het betalen van varkensprijzen die zij met de verkoop van het vlees niet terugverdienen. Slachterij Tönnies verstuurde deze week een brandbrief aan de retail met de vraag om een crisistoeslag van 35 cent per kilo. Ook Vion stelde met ingang van deze week een crisistoeslag in (5,2 cent).

'Dat zal nog omhoog moeten om hogere prijzen uit te kunnen betalen en zo de fors gestegen kosten voor de varkenshouders te dekken', geeft Peter van Balkom van Connecting Agri & Food aan. 'Vanuit de retail, slachterij of handel moet er geld bij. Dat wordt nog een hele uitdaging. Het gaat knellen in de keten.'


Mondiale stijging

Hoste signaleert dat de vraag naar varkensvlees mondiaal weer toeneemt. China meldt in de varkenssector al de eerste faillissementen.

Weliswaar zitten West-Europese varkenshouders ook met hoge voerprijzen door de oorlog in de Oekraïne, hun voederconversie is nog altijd gunstiger dan op veel andere plaatsen in de wereld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer