Prijsrally varkensvlees mist duidelijke reden

Varkensvleesprijzen exploderen en een echte aanleiding daarvoor lijkt er niet te zijn. In Duitsland kwam deze week nog eens 25 cent bovenop de 18 cent van vorige week. De verwachting is dat de prijsstijging de komende weken doorzet.

Prijsrally+varkensvlees+mist+duidelijke+reden
© Twan Wiermans

De prijs van rund- en pluimveevlees is al langer hoog en nu volgt ook die van varkensvlees. Vion pluste deze week 16 cent en komt daarmee op 1,60 euro. In de loop van de week verhoogden ook de andere noteringen van Nederlandse slachterijen. De prijsstijgingen zijn bij varkenshouders meer dan welkom, maar maken ook veel onbegrip los.

De stemming en de signalen die door de slachterijen en handel werden afgegeven waren steeds zo negatief. En dat roept bij velen de vraag op welk spel er is gespeeld en of die stemmingmakerij nu echt nodig was. 'Zo'n stemmingswisseling van het ene in het andere uiterste heb ik in mijn hele loopbaan niet eerder meegemaakt', zegt Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk.


Stevig fundament

Ten Thije rekende dinsdag nog met een plus van 20 cent op de Duitse markt en dat werd van verschillende kanten in twijfel getrokken. De werkelijkheid wil dat de Duitse VEZG-notering deze week zelfs met 25 cent steeg. Hij spreekt van een stevig fundament onder de prijs. Zijn verwachting is dan ook dat deze nog verder zal stijgen.

Een echte verklaring voor de abrupte stormachtige prijsontwikkeling is er niet. Analist Sandro Schulz van de leverancier van marktinformatie Mintec refereerde deze week in een webinar aan de forse daling van de zeugenstapel in Europa eind 2021. Die daling is niet goedgemaakt door een stijgende biggenproductie.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

'Het effect daarvan is nu te merken op de Europese markt', aldus de analist. Ook het vrijgeven van alle coronabeperkingen zorgt volgens Schulz voor een slinger aan de vraag, die traditioneel in de lente- en zomermaanden toeneemt. Maar ook daarmee zijn de prijsstijgingen niet helemaal te verklaren.


Leveringen doorgeschoven

Feit is dat de stijging voeding geeft aan de hoop dat de prijs doorstijgt naar boven de 2 euro. Verschillende varkenshouders schuiven daarom hun leveringen door. De extra kosten die daarvoor worden gemaakt, krijgen zij onder de gegeven prijsomstandigheden royaal betaald.

Keerzijde is dat ook de biggenprijs met grote sprongen stijgt. De Duitse VEZG verhoogde vorige week met 13 euro naar 42 euro. En voor vrijdag 11 maart wordt gespeculeerd op een plus van zelfs 15 euro. In Nederland steeg de DCA Best Piglet Price maandag met 10,50 euro naar 44 euro. Maar inclusief toeslag is dat nog steeds onder de kostprijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer