Voorzichtig optimisme kleurt varkensmarkt

De varkensvleesnotering is weer in beweging. De vooruitzichten zijn rooskleuriger dan een maand geleden. Het biggenaanbod en dus de stroom vleesvarkens krimpen. Daarnaast lijkt de vraag naar varkensvlees aan te halen.

Voorzichtig+optimisme+kleurt+varkensmarkt
© Twan Wiermans

Onder druk van onder andere Duitse varkenshouders kwam de Duitse VEGZ-notering op 16 februari 5 cent hoger uit. Als enige van de Nederlandse slachterijen reageerde slachterij Westfort nog dezelfde dag met een stijging van 2 cent. DCA gaf twee dagen later een plus op de notering af van 3 cent per kilo geslacht gewicht. Vion volgde maandag met een stijging van 4 cent naar 1,32 euro.


De andere Nederlandse slachterijen volgden. Van Rooi verhoogde de notering met 6 cent naar 1,15 euro. Westfort pluste boven op de 2 cent van vorige week nog eens met 4 cent en komt ook op 1,15 euro per kilo geslacht gewicht.


Opnieuw verhoging

'De trein is in beweging', zegt Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk. De situatie op de slachtvarkensmarkt lijkt zich verder te ontspannen. Reden voor VEGZ om 23 februari de notering nog eens met 7 cent te verhogen naar 1,32 euro per kilo geslacht gewicht.

De trein is in beweging

Benny ten Thije, Varkenshandel Dijk

Duitse slachterijen reageerden deze week door hun 'Hauspreis' met 12 cent te verhogen. Een verdere prijsstijging lijkt ook in Nederland voor de hand te liggen. Die is nodig ook. Om de productiekosten betaald te krijgen, moet de vleesvarkensprijs minimaal naar 1,80 euro per kilo geslacht gewicht. Dan is van het dempen van de verliezen die vorig jaar zijn gedraaid, nog geen sprake.


Ook in Nederland

Net als in Duitsland gaan in Nederland vleesvarkens nu vlotter weg. Ook in Noord- en Oost-Nederland, waar dat tot voor een week niet het geval was.

Afgezien van week 1 – 302.000 varkens – zijn de afgelopen weken krap 315.000 varkens per week geslacht. Met week 6 en 7 als uitschieters met respectievelijk 320.000 en 319.901 slachtingen. Wie dat wil, zou kunnen denken dat slachterijen nog een graantje willen meepikken van de lage prijzen.


Marktprognose bijgesteld

Het gemiddeld geslacht gewicht ligt met 101,7 kilo in week 7 nog steeds ruim boven de 100 kilo. Maar daar komt verandering, verwacht Theo Duteweerd van POV Producent & Markt. De POV ging er lange tijd van uit dat de gewichten tot zeker de zomer boven de 100 kilo zouden blijven, maar stelt dat nu bij naar gemiddeld 98 kilo.

Redenen daarvoor zijn een krimp van de zeugenstapel met 3,5 procent vanaf augustus 2021 en een lagere productie per zeug in het laatste kwartaal van dat jaar ten opzichte van voorgaande jaren. Duteweerd zegt er rekening mee te houden dat het aanbod vleesvarkens al in het tweede kwartaal van 2022 afneemt. De cijfers uit de productiemonitor van de POV staven dat. Daaruit blijkt dat het aanbod biggen vanaf nu tot en met week 26 vrij lineair afloopt met gemiddeld 20.000 dieren per week.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

De POV houdt rekening met de export van 111.000 biggen per week, wat betekent dat er richting de zomer wekelijks 310.000 dieren beschikbaar zijn voor opleg in Nederland. Tot en met week 26 zijn dan voor Nederlandse slachterijen 291.000 dieren per week beschikbaar. Daarbij gaat de POV ervan uit dat wekelijks 15.000 vleesvarkens weggaan voor levende export.


Biggen

Ook op de biggenmarkt is beweging, zij het nog mondjesmaat. Vooral Duitse vleesvarkenshouders zijn terughoudend om hun stallen vol te leggen. Ze zijn bang dat over vier maanden de kosten van biggen en voer niet terugkomen via de vleesvarkensprijs. Ten Thije is optimistisch en verwacht dat de stijging van de vleesvarkensprijs doorzet en ook de biggenprijs omhoog gaat.


Afhankelijkheid te groot

De varkenshouderij moet ook de hand in eigen boezem steken als het gaat om de malaise in de sector. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski noemde maandag tijdens de Landbouwraad het afhankelijk zijn van export naar onstabiele markten en de behoefte aan import van sojabonen en mais te groot. Hij riep op tot herpositionering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer