Ruimere jas voor teeltondersteunende voorzieningen in Brabant

Onder voorwaarden komt er in Noord-Brabant meer ruimte voor teeltondersteunende voorzieningen (TOV), teeltondersteunende kassen en solitaire kassen. De omgevingsverordening waarin dit wordt geregeld, is vorige week vastgesteld.

Ruimere+jas+voor+teeltondersteunende+voorzieningen+in+Brabant
© Peter Roek

Omdat de omgevingsverordening pas in werking treedt na vaststelling van de landelijke Omgevingswet, heeft ZLTO er bij de provincie op aangedrongen om een aantal regels via de interim-omgevingsverordening nu al te laten gelden. 'Ondernemers willen aan de slag', licht ZLTO-bestuurder Arno van Son toe. 'Daarom is het goed dat de provincie dit heeft gedaan.'

Als eerste dus de ruimere jas voor de TOV en, al dan niet ondersteunend, glas. De bouw of uitvoering van permanente TOV is mogelijk tot maximaal 3 hectare binnen het bouwperceel. Daarboven moeten ondernemers aantonen dat het past in de ontwikkelingsrichting van het gebied en ze voldoen aan voorwaarden op het gebied van klimaatadaptatie, hydrologie en kwaliteitsverbetering van het landschap.


Grenzen aan bouwperceel

Permanente TOV kunnen worden toegelaten buiten het bouwperceel van het bedrijf. Van Son: 'Dan moet het grenzen aan bijvoorbeeld het bouwperceel van de buurman. Zolang het maar niet ergens midden in een open landschap staat.'

Daarnaast kunnen tuinders met een solitaire glaslocatie boven het huidige maximum van 3 hectare uitbreiden. Voorwaarde is dat er voor elke vierkante meter glas dezelfde hoeveelheid wordt gesaneerd. Voor bedrijven in een gebied met groenblauwe waarden gelden meer maatwerk en striktere voorwaarden.


Glas-voor-glasregeling

'Een bedrijf met meerdere locaties zou twee van de drie locaties kunnen saneren om op één locatie verder uit te breiden', licht Van Son toe. 'Wij gaan met de provincie om tafel voor een verdere uitwerking van de glas-voor-glasregeling.' Deze regeling geldt pas bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Voor teeltondersteunende kassen geldt in de huidige regels een maximale grootte van 5.000 vierkante meter. Daarnaast zijn er gebieden waar al ruimere marges van 1,5 hectare gelden zoals in Haaren, Rucphen en delen van Oost-Brabant. Ook voor Zundert, met 3 hectare, blijft dit intact.


'Wij vinden dat alle ondernemers hun ondersteunende kassen moeten kunnen uitbreiden tot 1,5 hectare. Dan creëer je een gelijk speelveld in Noord-Brabant', zegt Van Son. 'Over het algemeen zijn we positief over de aanpassingen in de verordening voor TOV en glas. De veehouderijparagraaf is natuurlijk een ander verhaal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer