Kassenbouw verbetert kwaliteitseisen

Nederlandse kassenbouwers gaan de kwaliteitseisen van hun producten verbeteren. Achmea wil de nieuwe regels ook hanteren voor het verzekeren in de glastuinbouw.

Kassenbouw+verbetert+kwaliteitseisen
© Willem Paterik

Zes grote Nederlandse kassenbouwers hebben eind vorige week hun handtekening gezet onder het beleidsplan HortiQ Next Level, waarmee een transparantere kwaliteit in de sector wordt nagestreefd. De zes, die veelal als turnkey-leverancier optreden en daarmee een totaalpakket aanbieden, dringen er het komende jaar bij hun toeleveranciers op aan zich te laten certificeren bij de stichting HortiQ.

Op deze manier moet er een gesloten, Nederlandse kwaliteitsketen ontstaan die de concurrentie met onder andere Aziatische en Amerikaanse bedrijven beter aankan. De zes ondertekenaars zijn Bosman van Zaal, Certhon, Dalsem, Havecon Horticultural projects, Kubo tuinbouwprojecten en Van der Hoeven Horticultural projects.


Steun van Achmea

Het initiatief heeft de steun van Achmea, de grootste verzekeraar in de glastuinbouw waartoe onder andere de maatschappijen Interpolis en Hagelunie behoren. Het concern, eveneens ondertekenaar van het beleidsplan, wil de kwaliteitseisen als leidraad gaan gebruiken bij het verzekeren in de glastuinbouw.

De stichting HortiQ houdt zich sinds 2009 bezig met de kwaliteit van kassen, verwarmingen en watertechnische installaties in de sector. Als voorbeeld kan de waterafvoersnelheid van kassen dienen. De stichting heeft de regels daarvoor onlangs aangepast. HortiQ streeft daarbij objectieve en controleerbare normen na.

Dit najaar heeft de stichting het plan HortiQ Next Level gepresenteerd, zegt voorzitter Harm Maters. 'Het is de bedoeling om het plan in 2022 tot uitvoering te brengen. In 2025 moet het een garantie zijn voor de continuïteit van een kas als productiesysteem.'


Grootschaligheid neemt toe

De grootschaligheid van glastuinbouwprojecten neemt toe en in de kas wordt het technisch complexer, legt Maters de noodzaak uit van de nieuwe stap. Hij signaleert dat de internationale klant veelal een grote investeerder is die geen tuinbouwkennis heeft. 'Zo'n partij is op zoek naar turnkey-oplossingen en stelt andere eisen aan risicobeheersing', stelt Maters. 'Meer informatie vooraf is nodig en zeer zeker een helder beeld van kwaliteitsnormen.'

Overal ter wereld verrijzen de laatste jaren grote glastuinbouwprojecten. Recente initiatieven waarbij Nederlandse bedrijven betrokken zijn, vinden onder andere plaats in Canada en China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer