Glastuinbouw onderzoekt nieuwe toepassingen kasdek

Een consortium van bedrijven onderzoekt nieuwe materialen en toepassingen op het gebied van glas, coating en schermen. Het is een vervolg op project Smart Materials for greenhouses van Wageningen University & Research (WUR).

Glastuinbouw+onderzoekt+nieuwe+toepassingen+kasdek
© Vidiphoto

Het eerste project liep van 2017 tot 2020 en toonde aan dat de ontwikkeling van nieuwe kasdekmaterialen enorme potentie heeft. Het project is geïnitieerd en wordt gecoördineerd door WUR. In het consortium zijn verschillende internationale bedrijven vertegenwoordigd als BASF, cameraspecialist Fujifilm en substraatleverancier Saint-Gobain/Cutilene, maar ook bedrijven uit de tuinbouwsector als schermenspecialist Ludvig Svensson.

'In grote lijnen analyseert het consortium welke materialen er beschikbaar zijn en de potentie hebben voor toepassing in de glastuinbouw', zegt consultant Hugo Plaisier van Ludvig Svensson in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. 'Denk aan nieuwe folies die we kunnen gebruiken als schermmaterialen.'

De insteek van het project is tweeledig. Enerzijds worden de wensen van de sector als leidraad genomen, anderzijds kan het consortium toepassingen bedenken en aandragen waar de sector nog geen weet van heeft. Vier keer per jaar komt het consortium bij elkaar voor een dagdeel of meerdaagse sessie. 'Om de aansluiting met de tuinbouwpraktijk te waarborgen, zit ook Glastuinbouw Nederland aan tafel', voegt Plaisier toe.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer