Brussel bereid tot versoepelingen

Update - De Europese Commissie lijkt bereid tot versoepelingen in het landbouwbeleid om boeren en tuinders te beschermen tegen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast wordt er in Brussel gewerkt aan een pakket directe steunmaatregelen.

Brussel+bereid+tot+versoepelingen
© Europese Unie 2022

De verandering in het standpunt van de commissie betekent niet dat de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie op een lager pitje worden gezet. Op onderdelen is er bereidheid tot tijdelijke aanpassingen. Het inzaaien van braakliggende bufferstroken met voedergewassen is een van de versoepelingen die wordt overwogen, zegt EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Daarnaast wordt mogelijk een nieuw pakket beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, bedoeld om de biodiversiteit te verbeteren, uitgesteld.

Naast de tijdelijke versoepelingen overweegt de commissie de GLB-crisisreserve van 500 miljoen euro open te stellen als vangnet voor de oplopende kosten waarmee boeren en tuinders worden geconfronteerd. Ook krijgen lidstaten meer vrijheid in het geven van steun, bijvoorbeeld door het eerder uitbetalen van de hectarepremie. Daarnaast wordt nagedacht over een marktinterventie voor varkenshouders.


Steun Vlaanderen

Het maatregelenpakket staat maandag op de agenda van de EU-landbouwraad. Onder aanvoering van Nederland wordt daar opnieuw gesproken over de inzet van kunstmestvervangers. Landbouwminister Henk Staghouwer ziet daarin een alternatief voor dure kunstmest. Hij weet zich gesteund door zijn Vlaamse collega Hilde Crevits.

In het Europees Parlement drongen de Nederlandse Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD) donderdag bij Wojciechowski aan op aanpassing van de nitraatrichtlijn voor kunstmestalternatieven.


Staghouwer vindt het wel 'essentieel' dat wordt vastgehouden aan de ingezette vergroening van de Europese landbouw. 'We zien nu hoe kwetsbaar het systeem is als een van de schakels uit de keten valt.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Vanwege de kwetsbaarheid van het landbouwsysteem dringt de Franse president Emmanuel Macron juist aan op aanpassing van de boer-tot-bordstrategie. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst zei hij dat de Europese landbouwproductie gestimuleerd moet worden om de eigen voedselvoorziening en die van landen in Afrika en het Midden-Oosten op peil te houden..

‘Frankrijk zal aandringen op een aanpassing van de boer-tot-bordstrategie, die was gebaseerd op een wereld voor de oorlog in Oekraïne’, aldus Macron die bij de presidentsverkiezingen in april op gaat voor een tweede termijn.

Ondertussen komt ook de hulp aan boeren in Oekraïne op gang. Daar waar het veilig kan probeert Nederland zaaigoed over de grens te krijgen. De EU tracht de boeren in het land te voorzien van diesel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer