Oekraïne vraagt internationale hulp bij inzaaien

De Oekraïense minister van Landbouw Roman Leshchenko heeft de hulp van de G7 ingeroepen om de boeren in het land te helpen bij de start van het inzaaiseizoen.

Oekra%C3%AFne+vraagt+internationale+hulp+bij+inzaaien
© Europese Unie

Het Russische oorlogsgeweld in Oekraïne brengt het inzaaien van nieuwe gewassen in gevaar, zegt Leshchenko. Hierdoor wordt de voor het land cruciale export van zonnebloemolie en granen ernstig bedreigd.

De leden van de G7, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU), worden gevraagd om zaden, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, brandstof, landbouwmachines en logistieke ondersteuning te sturen.


Leshchenko vroeg internationale partners ook om de havens aan de Zwarte Zee te 'beveiligen' en zei dat het bedrijfsleven 'de agressor onder druk moet zetten en alle samenwerking met Rusland moet stoppen'. Hij wees er daarbij op dat 400 miljoen mensen afhankelijk zijn van voedselproducten uit Oekraïne.


Zaaigoed en diesel

Volgende week staan de gevolgen van de Russische inval voor de voedselzekerheid op de agenda van de EU-landbouwraad. Ondertussen komt de hulp aan boeren in Oekraïne al wel op gang.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De G7 is een intergouvernementeel forum bestaande uit de zeven grootste industrielanden. De EU neemt deel aan het overlegorgaan, maar telt niet mee als lid omdat het geen soevereine staat is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer