Huidige situatie zet mesten van beren weer in ander daglicht

Beren hebben ruim 36 kilo minder voer nodig om op het eindgewicht te komen dan hun gecastreerde broeders. 'De voerefficiëntie gaat daarmee met sprongen omhoog', zegt dierenarts Rutger Jansen van Boehringer Ingelheim.

Huidige+situatie+zet+mesten+van+beren+weer+in+ander+daglicht
© Marcel Bekken

Slachterijen bouwden de berentoeslag af en veel vermeerderaars pakten afgelopen jaren het castratiemes weer op. De situatie van dit moment zet het mesten van beren echter weer in een ander daglicht, hield Jansen de deelnemers aan een webinar over voerefficiëntie, georganiseerd door Pig Progress, voor.

De voerprijzen laten al sinds 2020 een opwaartse lijn zien. En daar is nu met de oorlog in Oekraïne nog een versnelling op gekomen.


Darmgezondheid

De voederconversie van gecastreerde beren is 2.81, die van ongecastreerde 2.43. Op een groeitraject van 25 tot 120 kilo levend is 0.38 verschil in voederconversie synoniem voor 36,1 kilo voer. En dat voordeel wordt nog groter wanneer de dieren gezond zijn. Uit slachtlijnonderzoek van Boehringer Ingelheim blijkt bijvoorbeeld dat 64 procent van de monsters positief zijn op de darmziekte Lawsonia (PIA).

'Bij varkens met Lawsonia rot eiwit in de darmen en dat heeft ook invloed op de (beren)geur van vlees, ook dat van gecastreerde varkens.' Jansen pleit daarom voor het treffen van maatregelen om de darmgezondheid te verbeteren, zoals vaccineren tegen PIA. Algemene conclusie was dat met gezonde varkens de efficiëntie van de varkenshouderij nog fors omhoog kan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer